Nemôžem sa zhlboka nadýchnuť

Po čase sa mi opäť vracia stav, kedy mám pocit, že sa nemôžem zhlboka nadýchnuť. Moje dýchanie vyzerá ako zívanie nasilu. Ústa pootvorené, hlbojý nádych, pričom mám dojem, že kyslík nejd tam, kam by mal. Som z toho nervózna, následne mi začne biť veľmi rýchlo srdce, mravčať v rukách, pocit na odpadnutie. Bola som u obvodnej lekárky na kompletné vyšetrenie, EKG srdca v poriadku, krvný obraz tiež, len cholesterol trochu nižší. Prosím poraďte, môže to byť niečo vážne? Každé ráno vstávam s otázkou, aký zas bude deň s týmto mojim dýchaním.

Otázka

Nemôžem sa zhlboka nadýchnuť

Odpoveď

S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj na základe vášho stručného opisu si dovoľujem vysloviť predpoklad, že trpíte aa hyperventilačný syndrom (HVS). Skúste si prečítať na túto tému napríklad vydarený článok doc. Dobiáša na stránke: http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=2895&magazine_id=1
Pozn.: k článku mám jedinú výhradu: docent Dobiáš v ňon odporúča plastový sáčik pri spätnom dýchaní. Toto je ale len ak človeka s HVS ošetruje druhá osoba. Ak by ste spätne dýchali do plastového sáčku a prišla by na vás mdloba, tak je riziko, že sa plastovým sáčkom udusíte. Preto pre samoliečbu si treba zadovážiť veľký PAPIEROVÝ sáčik a dýchať do neho. HVS je najčastejšie prejavom nejakého stresu, v dnešnej dobe je najčastejším takýmto stresom rozhádzaný a nedostatočný spánkový režim. Čiže ak veľa do noci namiesto zdravého spánku vysedávate do hlbokej noci pri počítači a pri telke, tak sa nečudujte, že máte hyperventilačný syndorm.