Problémy so spánkom

Chcela by som sa opýtať čo mám robiť ked večer neviem zaspať. Mnohí mi povedali, že je to moja psychika a moja myseľ sa vraj zablokovala a tak nechcem spať. ale ja neviem, či je to pravda. Trvá to od augusta. Večer diem o desiatej spať a len tak sa prehadzujem na posteli, a neviem zaspať, potom zaspím ale okolo 3 sa vždy budím na záchod. Ráno som potom často unavená a bolia ma oči s toho, že nespím. Prosím poradte niečo. Skúšala som užž aj tie známe "babičkyne recepty" ako mlieko z medom, materina dúška a podobne, potom som brala aj lieky (Sedatif Pc a Spánekfit) prá krát som sa dobre vyspala ale potom zase a teraz sa zdá akoby som bola proti nim imúnna lebo už nepomáhajú. Tieš si večer pred spaním zvyknem dávať čaj (Popradský čaj Sladké sny) pár krát pomáha a zaspávam už lepšie ale stále to nie je ako predtým. Zdravotné problémy nemám, takže tým to nie je.

Otázka

Problémy so spánkom

Odpoveď

Nespavosť - moderný fenomén našej doby. Žijeme vo veľmi uponáhľanom svete, v svete plnom stresov, úzkostí, neistoty, problémov. Niektorí ľudia sa so svojimi ťažkosťami dokážu vysporiadať pomerne ľahko (aspoň natoľko, že im to nenabúrava zdravý spánok!), iní si však svoje cez deň naskladané problémy , aj keď podvedome odkladajú na riešenie v čase, kedy má organizmus odpočívať. Neviete, prečo je to, že nespíte, proste jedného dňa sa to zjaví, a vy sa ocitnete v pasci. Večer máte pocit, (to ani nie je pocit, to je realita), že ste unavení a idete si ľahnúť, ale akonáhle sa uložíte k spánku - ste \"vyspatí\"! Akoby ste sa nedokázali ponoriť do toho príjemného stavu pokoja, kľudu a odpočinku. Ponoriť je asi to najvýstižnejšie slovo - ponoriť do spánku, tak ako sa ponárame do vody. Snažíte sa rôznymi spôsobmi aby ste mohli zaspať, ale sama hovoríte, že to zaberá len chvíľku. Nevadí, aj ta chvíľka je dobrá, je potrebné striedať, kombinovať to, čo zaberá. Ale to čo je najhlavnejšie je, naučiť sa otočiť \"vypínač\" vašej mozgovej aktivity a vypnúť. Prestať rozmýšľať nad tým, čo bolo nové cez deň, čo sa udialo v práci alebo čo ste videli v televízii. Rovnako tak nemyslieť ani na ďalší deň - čo vás čaká, čo máte urobiť alebo čo vôbec nesmiete robiť. Okrem praktických receptov, ktoré ste už vyskúšali (mohli by ste sa poradiť v niektorej lekárni, osvedčené sú prípravky s levanduľou), by ste mohli upraviť si denný režim tak, aby:

    • spať ste išli vždy v rovnakom čase
    • vytvorte si z prípravy na spánok určitý rituál - úprava lôžka, množstvo osvetlenia (svetla/tmy, minimalizujte množstvo svetla)
    • upravte pokiaľ to ide teplotu v spálni, odporúča sa teplota medzi 18 - 20 stupňov.
    • vyhýbajte sa ťažkým jedlám, ktoré by vás mohli zaťažiť
  • -nepite kávu ani iné energizujúce nápoje (zelený čaj mätový čaj kolu a pod.)
    • nepite alkohol ani nefajčite
    • snažte sa uvoľniť a zaoberať sa niečím príjemným, neriešte zložité problémy
    • vhodné sú večerné prechádzky
    • odporúčam tiež relaxačné cvičenia (naučiť sa relaxovať a pred zaspávaním to len aplikovať
    • je možné zadovážiť si relaxačné audiokazety prípadne aj CD
    • nebojujte so spánkom, spánok sa dostaví sám

Je celkom možné, že vaša nespavosť je dôsledkom nejakej udalosti (niekedy to môže niečo úplne bezvýznamné). Po nej sa vystupňuje stres a môže sa dostaviť nespavosť. Odporúčal by som, aby ste skúsili tieto navrhnuté postupy. V prípade, že sa ani tak nezlepší úroveň vášho spánku či zaspávania, odporúčal by som vyhľadať príslušných odborníkov - psychoterapeut, psychiater a v prípade nutnosti kombinovať psychoterapiu s medikamentóznou liečbou. Nemusíte sa obávať vzniku závislostí. V dnešnej dobe je celý rad prípravkou väčšinou na rastlinnej báze, ktoré nevyvolávajú závislosť.