Rakovina krčka maternice

Ohľadom rakoviny krčka maternice som čítala, že sú 3 vakcíny, ktoré sa injekčne aplikujú do tela, každá po niekoľkých mesiacoch. Chcela som sa spýtať, po akom čase je možné mať pohlavný styk, či je možné aj hneď po prvej vakcíne?

Otázka

Ohľadom rakoviny krčka maternice som čítala, že sú 3 vakcíny, ktoré sa injekčne aplikujú do tela, každá po niekoľkých mesiacoch. Chcela som sa spýtať, po akom čase je možné mať pohlavný styk, či je možné aj hneď po prvej vakcíne?

Odpoveď

Ak by ste mala 100% istotu, že váš partner je zdravý, a nie je nositeľom HP vírusu tak by ste mohla mať pomer aj počas očkovania. Lenže ste si istá? A môže si byť istý aj on? Veď nositeľom HP vírusu sa môže stať aj keď nemal ešte priamy sex. Na nákazu stačí aj orálny sex či iné praktiky a kontakty pri ktorých sa dotýkate striedavo priamo či cez ústa svojej a partnerovej vlhkej sliznice.

Takže ak niekedy pred vami váš partner mal kontakt pri ktorom sa len bozkávali hladili na intímnych miestach s niekým iným, nemôže si byť istý či nie je nositeľom HPV (ak ho mala niektorá jeho predošlá partnerka). Existuje vyše 70 typov HPvírusov no niektoré sú neškodné asi 30 z nich sú genitálne, niektoré spôsobujú napr. len genitálne bradavice no viaceré z nich sa podieľajú na vzniku rakoviny krčka maternice. Vakcína monovalentná chráni však len proti jednému najčastejšiemu typu a polyvalentná proti 4 najčastejším typom HPV no nie proti všetkým.

No a samozrejme okrem HPV tu existuje celý rad iných pohlavne prenosných infekcií a chorôb. Kondóm vám tiež nezaručí 100%nú istotu. Radšej počkajte na ukončenie vakcinácie ak nie ste si istá. Vaše zdravie a váš život sú iste dostatočne veľkou hodnotou, kvôli ktorej sa oplatí počkať. Nemyslite si však, že keď budete očkovaná proti HP vírusu, že sa môžete bez obáv vrhnúť na slobodný sex s hocikým. Je tu celý rad ďalších pohlavných chorôb a rizík.

**Rakovinu krčka môže vyvolať akýkoľvek iný dlhodobý (chronický) zápal spôsobený napr. chronickými baktériálnymi či mykotickými infekciami, mechanickým dráždením, častým stykom pri nedostatku hygieny, zanedbaním hygieny, nesprávnou hygienou (prehnanou dezinfekciou) pri ktorej sa naruší prirodzená ochranná bakteriálna flóra a pod.**Rizikové faktory ktoré môžu pri chronickom zápale urýchliť vznik rakoviny sú hormóny (estrogény), lieky,fajčenie, zlá výživa s nízkym podielom nutričných desmutagénov, pokles imunity, stres, vyčerpanie a pod. Ide teda o ochranné či rizikové faktory osobnej životosprávy.

Sex nie je šport a ľudia nie sú zvieratká. Preto bez ohľadu na dobu je potrebné k nemu pristupovať zodpovedne, pretože zdravotné, morálne a sociálne následky môžu byť pri jeho neuváženom a bezuzdnom užívaní veľmi nepríjemné. No v sociálne vyspelom vzťahu dvoch zdravých a vedomosťami vybavených ľudí – partnerov, či manželov – môže byť sex veľmi príjemným zážitkom, pričom plní hlavne svoju dôležitejšiu - sociálnu úlohu najprv pre trvalosť väzby dvoch partnerov kvôli výchove detí a aj neskôr kvôli trvalému spolužitiu. Umožní tak vytvorenie trvalej duševnej väzby medzi partnermi, ktorá udržiava partnerský vzťah neskôr v staršom veku, keď už partneri nemajú aktívny sexuálny život.