Fóbia z rakoviny

Mám 27 rokov, žijem v BA, a už skoro rok mám skutočne panický strach z rakoviny. Podstatne mi komplikuje život a mám z toho depresie. Pravdepodobne to spustilo moje okolie, jeden môj známy rovesník zomrel na rakovinu, tiež aj môj kolega v práci.

Otázka

Mám 27 rokov, žijem v BA, a už skoro rok mám skutočne panický strach z rakoviny. Podstatne mi komplikuje život a mám z toho depresie. Pravdepodobne to spustilo moje okolie, jeden môj známy rovesník zomrel na rakovinu, tiež aj môj kolega v práci. Moji rodičia, súrodenci, tety, strýkovia, bratranci, sesternice sú zdraví, v podstate nikto v mojom rodokmeni vo veku pod 60 rokov nezomrel na rakovinu ani iné závažné ochorenia.

Akurát matka mojej mamy zomrela na predávkovanie liekmi ešte pred mojim narodením, pretože trpela ťažkými depresiami. Rodičia sa ma snažili vychovávať viacmenej na zdravej strave. Fajčenie mi vôbec nechuti, akurát sa malo hýbem a veľa pracujem, tiež ľahko prechladnem - každú zimu. To je ale všetko. Sám si uvedomujem, že nemám na to predpoklady, ale aj tak sa bojím.

Môj strach pramení z toho, čo ak?. Došlo to do takého štádia, že pred 4 mesiacmi mi robili kompletné vyšetrenie vrátane 2-hodinovej laparoskopickej operácie. Najskôr to začalo panickým strachom o znamienka, dal som si ich teda všetky vyoperovať. Presunulo sa to na ďalšie orgány a skončilo pri pečeni. Pán doktor, viem, že to je nie je normálne, skúšal som terapiu, skúšal som aj pohyb, dlhodobo mi to však nepomôže a vždy sa to vráti.

Som podnikateľ, zarábam slušné peniaze, zaplatil som si dokonca súkromného doktora. Odkedy mám však ten strach, skoro nepracujem a žijem z minulých úspechov. Môj strach sa tiež začal v období, keď sa mi veľmi darilo, nič mi nechýbalo, mám v podstate všetko a mám dôvod byť len šťastný, ale tento strach mi to nedovolí. Stále myslím na to, že "nemal som to pred 4 mesiacmi, ale už to môžem mať."

Terapeut mi hovoril, aby som tento strach v sebe neživil, len že ten strach mám neustále v hlave. Nerozumiem tomu, 25 rokov som absolútne vôbec neriešil svoje zdravie, bol som presný opak hypochondra, a zrazu to príde náhle zo dňa na deň. Vždy som nechápal ako môže byť niekto hypochonder, ani som nevedel, čo je to depresia, a teraz ako keby to vo mne naraz vybuchlo, všetko naraz.

Doktor mi hovorí niečo na spôsob "stane sa všeličo, a nemôžeme to ovplyvniť", to mi teda nepomáha. Tvrdí, že "rakovina je niekedy ruská ruleta a netreba na to myslieť." Potrebujem od doktora iné slová, dočítal som sa, že tejto choroby sa dá zbaviť iba konzultáciami s doktormi, nie psychológom. Nechcem brať žiadne lieky. Chcem žiť normálny plnohodnotný život, chcem sa znova tešiť zo života, ako som sa tešil predtým, chcem sa tešiť do ďalšieho dňa.

Odpoveď

V prvom rade treba vedieť, že sa u vás spustila psychická karcinofóbia (strach z ochorenia na rakovinu) a musíte sa zveriť psychoterapeutovi. To či u vás ide o zdedený, alebo vyvolaný paranoidný syndróm a depresie a či je to prechodného, alebo trvalého charakteru musí posúdiť špecialista psychiater. Podľa toho, čo ste uviedol o svojej predchádzajúcej celkom dobrej životospráve, sa nemusíte báť rakoviny.

Ale vzhľadom na výskyt depresie u babičky a vašu vysokú pracovnú záťaž s nedostatkom pohybu (zlá psychohygiena), by som pokladal za väčšie riziko možnosť vzniku psychickej diagnózy, ktorá sa už čiastočne aj prejavuje. No zdá sa, že úsudok máte ešte jasný a ste schopný kriticky uvažovať a tak vám možno pomôžu niektoré fakty. Rakovina nie je žiadna ruská ruleta (náhoda) a patrí medzi ochorenia, ktoré môžeme exaktne ovplyvniť primárnou zdravotnou prevenciou.

Rakovina je ochorenie, ktoré tak ako každé iné vzniká len za konkrétnych rizikových podmienok a pôsobením konkrétnych rizikových faktorov (a nie náhodou), ktoré vieme ovplyvniť a tak zabrániť jeho vzniku a chrániť sa pred ním. Rakovinu nedostáva len tak hocikto a z ničoho, ako si to mnohí namýšľajú. Existuje niekoľko desiatok zlozvykov a rizikových faktorov v osobnej životospráve, ktoré mnohí podceňujú a preto až po mnohých rokoch sa u niektorých vyvinie rakovina a teda nie náhodne. Podľa toho čo uvádzate nemáte ani dedičné (rodinné) predpoklady, ani ste predtým nežil rizikovo a tak sa ani nemusíte vôbec báť.

Rakovina vzniká u ľudí, ktorí boli dlhodobo vystavení genotoxickým rizikovým faktorom, alebo majú rizikovú životosprávu, alebo boli vystavení pri nejakej havárii veľkej, nadkritickej intenzite a dávke genotoxických rizikových faktorov. To nie je váš prípad a keď budete normálne zdravo žiť, pravdepodobnosť, že dostanete rakovinu je blízka nule. Je dobré, že nechcete brať žiadne lieky, ale je možné , že ak nedokážete potlačiť depresie a strach tak to je horšie ako samotná rakovina a bez liekov sa z toho nemusíte dostať. Preto v akútnej fáze depresie zoberte doporučené lieky.

Tiež si uvedomte, že aj keď už vznikne nádorové ochorenie, je v mnohých prípadoch dnes už môžné ho zastaviť a žiť po operácii a preliečení normálny život. No psychické ochorenie je niekedy ťažšie liečiteľné a môže vás vyčerpať a oslabiť vám imunitu natoľko, že nakoniec spustí u vás aj iné ochorenie. Úzkosť a obavy sú rizikovým faktorom psychosomatickej dezintegrácie organizmu. Preto sa snažte zbaviť u vás neopodstatneného strachu z rakoviny a to jednak vlastným úsilím a na základe toho čo som vám o rakovine povedal, ako aj za pomoci lekára a antidepresív v nutnej miere na potlačenie akútnej depresie.

Prestaňte sa vyčerpávať v práci a doprajte si viactýždňovú dovolenku (liečenie) niekde v príjemnom prostredí (hory, more) a s niekým, kto na vás vplýva príjemne a rozptýľujúco. Lieky, ktoré vám dá lekár nevysadzujte po zlepšení stavu naraz, ale po porade s lekárom a postupne. Píšete, že veľa pracujete a málo sa hýbete. Aj to môže byť jeden z faktorov (spúšťačov) vášho narušeného psychického stavu – zanedbanie psychohygieny, psychická preťaženosť a vyčerpanie. Workholizmus je normálna závislosť (ako alkoholizmus) a významný – fyzické aj duševné - zdravie ohrozujúci rizikový faktor.

Nezabudnite teda, že zdravie a choroba sa neriadia žiadnou náhodou a nie je to žiadna ruská ruleta, ale oboje môžeme ovplyvniť svojím správaním, výživou,životosprávou a psycho hygienou. A tak ako niektoré infekcie nevieme zvládnuť bez antibiotík, tak aj rozvrátenú psychiku a liečbu fóbie (strachu) a depresie musíme okrem psychohygieny, liečiť pomocou liekov a za pomoci psychoterapeuta. A zmeňte logiku uvažovania.

Pozerajte sa tiež na to, koľko ľudí je okolo vás zdravých a nie koľko ochorelo a zomrelo. Nechajte sa nakaziť optimizmom a nádejou od zdravých. Veď keď je okolo vás toľko zdravých aj vo vašej rodine, tak prečo aj vy by ste nemohol byť dedične zdravý? Nakazte sa od nich zdravím a psychickým kľudom. Veď váš kolega čo zomrel nemá s vami dedične nič spoločné. Každý máme vlastný osud.