Rakovina pečene z alkoholu?

Môžem dostať rakovinu pečene z občasného, no nadmerného - nárazového pitia alkoholu? Napríklad, ak približne 4 roky pijem 2x za mesiac, ale nadmerne (približne 9 až 14 panákov za akciu)

Otázka

Môžem dostať rakovinu pečene z občasného, no nadmerného - nárazového pitia alkoholu? Napríklad, ak približne 4 roky pijem 2x za mesiac, ale nadmerne (približne 9 až 14 panákov za akciu).

Odpoveď

Pri takomto nárazovom spôsobe pitia (či alkoholizme) a po uvedené obdobie vám ešte rakovina pečene nehrozí, iba ak by sa súčasne k pitiu pridružili aj iné riziká (ťažké lieky, infekčné zápaly pečene, avitaminózy, fajčenie a i.). Zároveň ste potvrdil, že vaším problémom je skôr pracovné a psychické preťaženie a s tým súvisiaca nesprávna (riziková) životospráva a výživa a psychické problémy.

Nezabúdajte, že alkohol je silou slabých, ale slabosťou silných. Ak teda dokážete prestať extrémne pracovať a prestať pravidelne či nárazovo piť, tak môžete byť ešte úplne v poriadku. Horšie to bude s psychickými následkami a fóbiami, ale aj tie môžu ustúpiť, ak sa prestanete vyčerpávať a traumatizovať svoju psychiku.

Pozberajte sily a skúste to – možno aj za pomoci priateľov rodiny a lekárov. A rakoviny sa vy nebojte, nie je zasa tak ľahké ju dostať ak človek žije dlhodobo normálne a zdravo. Rakovinu nedostanete tak ľahko a naraz ako chrípku. A kľudne sa ozvite znovu, ak budete mať ešte iný problém.