Problém s tuhou stolicou

Posledne 4 mesiace mam problem s tuhou stolicou, musim brat vlákninu,stolica sem tam s hlienom,zvláštna tupa bolesť v konecniku,pocit neuplneho vyprazdnenia,navyse som mal v priebehu dvoch rokov vonkajší hemeroid,dost bolestivý,prešiel po cca 2,3 týždňoch vtlacanim kde som cítil na konci nejaky "polyp" alebo maksiu hrcku cca 2 cm na 2cm,navyseposledny mesiac sa k tomu pridala bolest v oblasti pod sankou,prava strana krku,pozdĺž tepny w vcera som si tam nahmatal ( pod sankou) malú hrcku....mam zvláštny pocit a navyse sa citim unavený.....poprosim o vašu radu,pri lekárovi som bol poslal ma stym ku zubarke, krcnemu, krv ze mam dobru,len zvýšený bilirubin.

Otázka

Problém s tuhou stolicou

Odpoveď

Problémy ktoré popisujete navzájom pravdepodobne nesúvisia, nie sú nijak závažné a treba ich riešiť osobitne. Tvrdá stolica a hemoroidy to spolu súvisí no neviem prečo beriete na tento problém umelú vlákninu a nie prirodzenú z výživy. Neviem však koľko máte rokov ani či máte nejaké zdravotné obmedzenia, ale ak môžete tak skúste denne veľa prirodzenej vlákniny vo forme surového ovocia a zeleniny (aj varenej a dusenej, prívarky, strukoviny, kapusta a pod.), celozrnné obylniny a veľa pohybu a zápcha a hemoroidy by sa mali zlepšiť. K tomu dobrú hygienu konečníka. Navštívte lekára a možno vám predpíše na čas detralex, alebo vás doporučí na zákrok ak je to závažnejšia forma hemoroidov.
Zväčšená uzlina pod sánkou môže mať rôzne príčiny a správne vás poslali ku krčnému a zubárovi. Závažné by bolo ak by bola zväčšená dlhodobo a natrvalo, preto má byť sledovaná lekárom. Dočasné zväčšenie nepredstavuje nič závažné. Môže však ísť aj o niečo iné, ale to už je na krčnom alebo zubnom lekárovi aby to rozlíšili. Ak je bilirubín zvýšený a pečeň je v poriadku a aj krvný obraz tak sa nemusíte vzrušovať. Ak by sa opakovanými odbermi zistilo, že máte trvalo zvýšený bilirubín tak ste buď prekonali v minulosti mononukleózu, alebo by tiež mohlo ísť o dedičnú metabolickú poruchu odbúravania bilirubínu, ale to by ju museli potvrdiť špeciálne testy.
Ak vám únava neprejde do dvoch týždňov ani po dobrom spánku, vitamínovej kúre (ovocie, zelenina- nie umelé vitamíny), pravidelnom športe a pohybe v prírode a znížení nadváhy, tak sa ukážte lekárovi, aby posúdil prípadné iné zdravotné súvislosti. Zvážte najprv, či to nie je dôsledok vyčerpania a stresu z práce alebo osobného života a zmente životosprávny režim na nejaký čas tak ako som vám doporučil a uvidíte. Aj sám sa musíte aktívne pričiniť o svoje zdravie. Niečo sa zlepší správnou životosprávou a výživou a to čo zostane prenechajte lekárom.