Nepravidelný panický atak

Mám problémy cca 4 mesiace a chcem ich vyriešiť čo najskôr. V januári tohto roku som prekonala akýsi panický atak. Pri normálnej debate mi prišlo zle na odpadnutie nevedela som polapiť dych a srdce v hrdle mi tlkotalo extrémne rýchlo. Myslela som si či je to infarkt no po zavolaní RZP mi povedali že to je z nervov a že sa mám ukludniť že to nie je nič vážne. Počas dvoch týždnov potom som mala takéto ataky viackrát.Mávam ich nepravidelne v horšej či lepšej miere doteraz. Bála som sa stále viac a viac, všeobecná lekárka mi predpísala Frontin 0,25. Zabral no vždy len dočasne. Podla potreby. Odvtedy som sa začala viacej kontrolovat.. Začali ma pobolievat rozne časti tela... najprv pravá strana hrudníka čudný pocit, týžden na to bolest hlavy, tlaková ktorá ustála iba v spánku a lieky na nu nezaberali. Myslela som si že mám nádor kedže to prišlo z ničoho nič. Po vyšetrení neurologičkou som zistila že je to z chrbtice a ešte v ten deň ma bolest prešla.. No začala ma boliet ďalšia čast tela.. mala som akoby niečo týžden zaseknuté v hrdle... vyslovene ma bolel hrtan.. zase som si predstavovala katastrofické scenáre a išla som na ORL vyšetrenie.. Doktor povedal že je to z nervov. Tak isto ma bolest v ten deň prešla. Pár dní na to ma začala boliet pravá noha najprv od kolena dole potom v okolí stehna.. divná, neidentifikovatelná... Niekedy akoby nervy inokedy akoby kost alebo sval, no cítila som v tej nohe neistotu a sem ta šklbanie či zvláštne trpnutie a ortoped s neurologom nič nezistili... Všetko som to povedala obvodnej lekárke a ona mi povedala že by som mala ísť na MR mozgu. Pre istotu, pretože takéto migrujúce bolesti sú zvláštne. Po tom, čo mi toto povedala ma noha prestala boliet a zase ma začala boliet hlava.. z toho že si predstavujem čo v tej hlave možem mat..Bolesť tlaková zvláštna migrujúca. Uvedomujem si že to može byt spôsobené hypochondriou alebo trebars GUP? Jednoducho sa mi moja nervová sústava vymyká spod kontroly a neviem si rady.. MR mám až v júny a potrebujem sa sústrediť na prijímačky na medičinu takže neutíchajúcu bolest hlavy si nemožem dovoliť. Prosím teda o radu ako prekonať strach a ako sa psychicky vzchopiť PS: Na bolesť mi nezaberá Ibalgin ani nič podobné.. iba Xanax a lieky s podobným účinkom alebo to keď nemyslím na bolest. Mám 18 a ešte by som pripomenula že dost často rieším problémy s rodinou aleb priatelom a že od prvého panického ataku som prílišne bojazlivá, citlivá a 90 percent dňa rozmýšlam o tom, čo mi može byť.

Otázka

Nepravidelný panický atak

Odpoveď

Zaujal ma váš problém a rád by som vám pomohol. Váš terajší problém sa začal počas vášho nepríjemného zážitku, keď ako píšete v januári tohto roku ste prekonali akýsi panický atak prišlo vám zle, na odpadnutie, nevedeli ste polapiť dych a srdce v hrdle vám tlkotalo extrémne rýchlo . Je prirodzené, že ste sa zľakli. Následné vyšetrenia u lekára dopadli našťastie dobre, uzavrelo sa to tak, že je to problém psychický. Bojíte sa. Preto by ste chceli vedieť, ako prekonať váš strach, najmä teraz, pred prijímačkami na medicínu a ako sa psychicky vzchopiť! Aby ste sa dokázali psychicky vyrovnať mali by ste najskôr možno vedieť, čo je vlastne panika a kde sa v nás berie?
Panika je veľmi nepríjemná a váš strach ju môže ešte viac zhoršovať. Je to v svojej podstate normálna reakcia organizmu v čase, ak mu hrozí nejaké nebezpečie. Pri náhlom ohrození prebehnú v tele prirodzené fyzikálne a chemické zmeny, ktoré umožňujú ohrozenie zvládnuť. Ak sa objavia panické ataky bez toho, že by hrozilo reálne nebezpečenstvo (vo vašom prípade napríklad pocit rozbúšenia srdca), je to preto, že úzkosť či strach, stres... akoby oklamali mozog a vyvolávajú dojem, že hrozí nejaké reálne ohrozenie. Objaví sa panika. Aj keď ste to doteraz takto nerobili, po tomto zážitku ste sa začali oveľa viac pozorovať! Viac sa všímate! Sledujete vaše fyziologické procesy! (tlkot srdca, tep, dýchanie...). Žijete v neustálej neistote, v strachu. Čakáte či to skončí, či to pominie. Zisťujete, že vôbec nepomáha to, že ste sa začali oveľa viac pozorovať. Stali ste sa úzkostnejšou a tomu, čo by ste si v minulosti ani len nevšimli, pripisujete mimoriadny význam. Je v každom prípade dobré, že dbáte o svoje zdravie, ale je tiež pravda, že ak je to problém (a s najväčšou pravdepodobnosťou áno) psychický potom sa ho najlepšie dokážete zbaviť len psychickými prostriedkami. Urobili ste ale veľmi múdro, že ste si nechali urobiť odborné lekárske vyšetrenia. Teraz už totiž viete, že ste zdravá a pocity, ktoré popisujete môžu byť dôsledkom celkovej únavy , stresu či vyčerpania organizmu. Už nemusíte rozmýšľať 90 percent dňa nad tým, čo vám môže byť!
Rád by som vám preto poskytol niekoľko rád. Najdôležitejšie čo môžete urobiť je, nebáť sa toho, že sa objaví panika (pocit, že srdce začalo prudšie byť...). Je to len pocit a pocity samotné neubližujú. Nezľaknite sa, ak sa to objaví. Píšete, že sa objavuje alebo objavovala častejšie. Ale potom zmizla, že? Objavila sa, dosiahla vrchol ale nakoniec sa rozplynula. Vidíte, že to nie je nič trvalé. Nebojujte s týmto pocitom! nekoncentrujte svoju myseľ na seba. Nezaoberajte sa myšlienkou na paniku, "nekŕmte ju"! Povedzte si - NO A ČO! Nebudem si to všímať! Ak sa prestanete koncentrovať na svoje pocity po chvíli sa stratia. Nie je to nič trvalé, stratia sa tak náhle, ako sa objavili. Proste prídu (no a čo!) a zase sa stratia tým skôr, čím menej na nich budete myslieť a zaoberať sa nimi.
Zrejme ste veľmi zaujatá plnením si svojich študijných povinností. K tomu ako píšete riešite často problémy aj s priateľom či s rodinou. Toto všetko človeka vyčerpáva a keďže nie sme zo železa niekde sa objaví slabina a organizmus sa bráni. Bráni ale aj signalizuje a volá o pomoc! Nemôžete pracovať na stodvadsať percent. Nájdite si popri svojich starostiach čas aj na odpočinok či radosti.
Môžete sa napríklad v oveľa väčšej miere (a najmä teraz po zime), venovať zvýšenú starostlivosť vašej životospráve a výžive, vášmu režimu dňa. Upravte svoju výživu, tak, aby vo vašej strave prevládali ovocie a zelenina, vyhýbajte sa potravinám, ktoré zaťažujú váš organizmus. Doprajte si dostatok odpočinku, dbajte o seba . Nezabúdajte ani na fyzickú aktivitu - aj keby to mali byť len prechádzky . Pri fyzickej aktivite sa do krvi vyplavuje endorfín, ľudovo nazvaný hormón šťastia. A tiež cvičte! Naučte sa relaxovať. Na zmiernenie panických atakov sú vhodné aj relaxačné techniky. Naučte sa pokojne dýchať. Dýchajte pokojne! Pekne zhlboka. Najlepšie tak, aby nádych a výdych bol v pomere jedna ku dvom. To znamená ak sa nadýchnete na štyri doby, vydychujte na osem dôb (v duchu si môžete počítať). Až do úplného vyprázdnenia pľúc. Dýchajte zhlboka bránicou. (naučiť sa relaxovať vám pomôžu na hociktorom psychologickom pracovisku napríklad na referáte poradensko-psychologických služieb Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v mieste vášho bydliska). Ak by ani toto nestačilo, potom by bolo dobré obrátiť sa na lekára, ktorý by vám mohol predpísať lieky na upokojenie či proti úzkosti. Poradiť by vám mohli aj v lekárňach. A sľúbte si, že už sa prestanete báť a budete sa tešiť z toho, čo život prináša TU a TERAZ!