Mám suchšiu sliznicu.. aký sú možnosti zvlhčenia?

Uz od malicka som maval castejsie bronchitidy coho nasledkom, teraz v 31 rokoch mam aj troska suchsie sliznice aj v priedusnici aj v prieduskach a takisto ta cievna kresba je bohatsia na sliznici. Viem to lebo v minulosti mi robili aj endoskopiu. Kedze tie sliznice su suchsie tak su aj oslabene a bacila clovek chyti rychlejsie ako keby boli fyziologickeho charakteru. Chcel by som Vas poprosit o radu ako by som si sliznice mohol zvlhcovat alebo akou cestou to aspon troska zlepsit. Snazim sa pit vela tekutin, uzivam panthenol na cmulanie a rozmyslam aj nad kupou inhalatoru na Vincentku.

Otázka

Mám suchšiu sliznicu.. aký sú možnosti zvlhčenia?

Odpoveď

Hm, vidím, že ste už boli dôkladne vyšetrený. Predpokladám, že to bolo kvôli vami opísaným príznakom. Takto cez internet vám môžem poradiť toľkoto:
1/ skôr než mať domáci inhalátor je dôležité zmerať (pomocou vlhkomeru,ktoré dostať napr.v lekárňach aj inde) relatívnu vlhkosť vzduchu v miestnosti, kde trávite čas, a to najmä v spálni.Ak tam máte po väčšinu času menej ako 45% rel.vlhkosti, tak si zakúpte výkonný zvlhčovač vzduchu (mokré uteráky na radiátor alebo všelijaké nádoby s vodou nijako nestačia!) a v spálni udržiavajte vlhosť vzduhu v rozpätí 50-55% rel. vlhkosti.
2/ Ak v spánku chrápete, škrípete zubami,alebo dýchate ústami, tak by ste sa mali poradiť so špecialistom ORL.Pri vašich problémoch je mimoriadne dôležité zabezpečiť, aby ste dýchali v kľude a v spánku výhradne nosom. To sa dakedy dá docieliť rôznymi lokálnymi liekmi do nosa, inokedy je potrebný aj malý ORL zákrok, napríklad vybratie mandlí (áno, v indikovaných prípadoch sa tento zákrok realizuje aj u dospelých). 3/ Počas dňa resp.ak sa v noci zobudíte, môže vám výrazne pomôcť taká maličkosť,akou je streknutie do nosa spraju s imitáciou morskej vody (v lekárni je ich veľký výber).