Endoskopia a jej alternatíva

Mám už asi 5 rokov zažívacie ťažkosti. Hlavne sa mi to objavuje na jar, alebo jeseň. Absolvovala som viackrát sono vnútorných orgánov, dvakrát endoskopické vyšetrenie žalúdka (nič mi tam nezistili).

Otázka

Mám už asi 5 rokov zažívacie ťažkosti. Hlavne sa mi to objavuje na jar, alebo jeseň. Absolvovala som viackrát sono vnútorných orgánov, dvakrát endoskopické vyšetrenie žalúdka (nič mi tam nezistili). Pri vyšetrení krvi na Helicobacter mi obvodná lekárka zistila prítomnosť Helicobactera, na čo som aj využívala liečbu.

Chcem sa opýtať, či niekde na Slovensku robia vyšetrenie tráviaceho traktu formou malej kamerky, ktorú človek prehltne a tá mu nasníma celý trakt od ústnej dutiny až po konečník a prípadne koľko toto vyšetrenie stojí? Na vyšetrenia hadicou (endoskopom) už nechcem ísť - je to veľmi nepríjemné a veľmi zle to znášam.

Odpoveď

Endoskop je zariadenie s kamerou, ktoré zároveň umožňuje odobrať vzorku z vyšetrovaného miesta. Zasúvanie endoskopu je pre niekoho veľmi nepríjemné. Neviem o nikom, kto by endoskop znášal dobre. Neviem ani o endoskope, ktorý by nemusel byť spojený s kamerou káblikom. Využitie samotnej minikamery s bezdrôtovým prenosom signálu, ktorú prehltnete a potom vylúčite konečníkom asi nepatrí ešte k bežným vyšetrovacím metódam.

Helikobacter je bakteriálny slizničný parazit, ktorého je niekedy ťažké sa zbaviť no je to potrebné, pretože neliečený spôsobuje zažívacie problémy a po dlhej dobe a chronickom zápale v žalúdku zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka. Bohužiaľ endoskopia a vyšetrenie odobratej vzorky zo sliznice žalúdka je jediný spoľahlivý spôsob ako zistiť, že liečba bola úspešná a Helicobacter sa už v žalúdku nenachádza.