Krv z nosa

Môjmu priateľovi sa začala púšťať krv z nosa. Stáva sa mu to cez deň, no už sa to stalo aj v noci, a to tak prudko, že to nejde dlho zastaviť. Pred asi troma rokmi sa mu to tiež stalo v noci a to tak, že poňho musela prísť sanitka. Pravdou je aj to, že má slabú zrážanlivosť krvi.

Otázka

Môjmu priateľovi sa začala púšťať krv z nosa. Stáva sa mu to cez deň, no už sa to stalo aj v noci, a to tak prudko, že to nejde dlho zastaviť. Pred asi troma rokmi sa mu to tiež stalo v noci a to tak, že poňho musela prísť sanitka. Pravdou je aj to, že má slabú zrážanlivosť krvi.

Bojím sa oňho a on sa tiež bojí, že sa v noci tou krvou môže udusiť. Čím to môže byť? Bol na vyšetreniach, no na nič mu neprišli, nenašli mu ani žiadnu trhlinku v nose, ktorá by to mohla spôsobiť. Teraz ma nastrašil tým, že vraj počul o niekom, komu sa to tiež stávalo, a že tomu chlapcovi zistili nádor v hlave.

Môže byť aj toto dôvod? Sťažuje sa tiež na to, že cíti veľký tlak v hlave, keď sa ju snaží skloniť, čím bližšie k hrudi. Možno si len obaja namýšľame, no mám veľký strach, že to môže byť vážne. Ako postupovať?

Odpoveď

Má citlivejšiu a krehkú nosnú sliznicu a cievy v nej. Nepíšete že by trpel hemofíliou, čo je dedičné ochorenie. Takže niekoľko rád. Neviem koľko má rokov, či to nemôže súvisieť s tlakom či neberie saliciláty (acylpirín, acylkofín, neoalnagon a i.) či mu nechýbajú vitamíny či je neotužilý a pod. Skúste toto: v lekárni dostať liek bez receptu s názvom ASCORUTIN, používa sa občas pri zvýšenej lámavosti a priepustnosti krvných vlásočníc.

Ďalej by ste mal mať vitaminóznu stravu s vyšším podielom vitamínov A a D, ktoré ovplyvňujú zdravie a elasticitu ciev a kapilár, dajte si predpísať A a D vit. v tobolkách a vyberte jednu kúru, ale pozor nejedzte ho stále, lebo sa môžete predávkovať. Veľa A a D vitamínu je vo farebnej zelenine a plodoch v listovej zelenine v pečeni, rybách a v rybacom tuku, masle, vajíčkach, mlieku v slnečnicových a tekvicových semenách, vlašských orechoch atď.

Veľmi dôležitý je pri ovplyvnení zrážanlivosti krvi aj vitamín K (koagulation zrážanie). Jeho účinok je závislý na schopnosti pečene produkovať protrombin, takže kto má poškodenú pečeň môže mať aj problémy s tromboplastickými faktormi v plazme. Vitamín K je inak v potrave hojne rozšírený a črevné organizmy ho syntetizujú v dosť veľkom množstve v čreve, takže jeho nedostatok môže súvisieť s poruchami činnosti pečene, alebo črevného vstrebávania a činnosti črevných baktérií.

Otužovať nosnú sliznicu si môžete športom, napríklad pri behu a iných aerobických aktivitách v teplejšom a vlhšom počasí vonku v prírode, nie doma v suchom vzduchu neskôr aj v zime pri lyžovačke a korčuľovaní. Môžete robiť jógove otužovacie a čistiace cvičenie Néti čo je preplachovanie nosnej dutiny roztokom trochu osolenej čistej vlažnej vody ráno a pred spaním či počas dňa. Pri cvičeniach robte aj predklony a obrátené polohy, stojky a sviečky aby ste privykol cievy v hlave na zmeny tlaku a tým posilnil ich pevnosť a elasticitu. Nemali by ste často ponocovať a vyčerpávať zrak pri PC a TV dlho do noci lebo tým trpia cievy v oblasti očí a nosa.

No a samozrejme nemali by ste dlhodobo pracovať v agresívnom prašnom prostredí s dráždivými emisiami, kyselinami, lúhmi, výparmi organických rozpúšťadiel ani nepoužívať často a dlhodobo dráždivé kvapky do nosa (sanorin a iné), iba ak by šlo špeciálne o kvapky určené na vaše problémy. Keď to všetko nepomôže mali by sa vašim stavom zaoberať detailnejšie odborníci, pretože môže ísť o niektorú z porúch rovnováhy medzi prokoagulačnou a antikoagulačnou aktivitou ktoré sa prejavujú napr. hemoragickými stavmi (krvácaním). O nádore v hlave v súvislosti s vaším problémom nie je nutné uvažovať v prvom rade no spomenúť to lekárom možete aby vylúčili túto možnosť a aby ste sa zbytočne neobávali.