Informácie o tuberkulóze

1., Na ruke mi vyslo mauntax II 22 mm. Znamena to ze mam tuberkulozu alebo som bola s tbc v kontakte alebo reaguje moj organizmus prehnane este z ockovania spred cca 1O rokov dozadu,kedy sa preockovavo v 12 rokoch? Mam 25 rokov. 2,. za aky cas sa da nakazit tbc od cloveka co ma tbc, mozem to dostat od bezdomovca v autobuse? Uz som citala ze nato aby som dostala tbc by som musela byt s clovekom co ma tbc niekolko hohin v kontakte vkuse aj tyzden,zda sa mi to prehnane myslela som ze tbc sa prenasa ako chripka teda ze sa clovek nakazi skor. 3,.Bratova dcerka mala ist na ockovanie v 1 roku na tbc lebo to nestihla v porodnici ale robili jej akysi test asi mountax? A ze sa nemusi ockovat lebo uz ma reakciu. Co sa tym mysli ze dieta sa uz stretlo s tbc a ma protilatky, ale ako to ze sa nenakazilo? Este sa spytam doplnujucu otazku a to, ze ako je mozne ze som sa nakazila tbc ked som ockovana? Normalne som z toho nestastna. Mam 25 rokov,niesom ziaden socialny pripad,vratila som sa z Londina a par mesiacov som travila v Bratislave,takze bud som sa nakazila v metre alebo v autobuse. A ako je mozne ze sa niekto nakazi rychlo aj po vykaslany tbc vo vytahu ainy musi byt s osobou nakazenou tbc dlho aby sa nakazil. NA com to zalezi,na agresivite bacila alebo imunite cloveka. Ja som myslela ze sa od nejakeho bezdomovca v autobuse nakazit nemozem. Jasne ze som pod dohladom lekara aj lieky uzivam. A 2 otazocka je ohladne ockovania deti na tbc po roku zivota,ste napisal ze ak ma dieta do 5 mm tak sa neockuje.Tak ako to ze niektore deti sa ockuju a ine nemusia. Ja som myslela ze prave ked dieta NEMA reakciu tak sa zaockuje lebo nema protilatky to je ta mantax do 5 mm. Alebo sa dieta zaockuje ked je pozitivna reakcia?

Otázka

Informácie o tuberkulóze

Odpoveď

1/ Ak máte tuberkulínovú skúšku ("Mantoux II") na úrivni 22 mm a máte 25 rokov, tak to znamená, že ste sa s vysokoupravdepodobnosťou (hraničiacou s istotou) stretli s tuberkulóznym bacilom schopným vyvolať u vás ochorenie. Nie je to \"prestrelená\" reakcia nan očkovanie. Mali by ste užívať preventívnu liečbu a byť sledovaná u špecialistu - pneumoftizeológa.
2/ za ako dlho sa nakazíte, je individuálne. Niekedy stačí, že vleziete do výťahu, kde predtým sa vykašlal pacient s aktívnou TB, inokedy pre nakazenie musíte s človekom chorým na TB stráviť dlhší čas.
3/ ak BCG-neočkované dieťa malo test Mantoux II negatívny (0-5 mm), tak sa nemusí očkovať. Ak má test Mantoux II hodnotu 6 a vyššiu, dieťa by sa malo vyšetriť a pravdepodobne bude potrebovať preventívnu liečbu antituberkulotikom / antituberkulotikami.
Londýn je kvôli všelijakým multikulti prisťahovalcom miestom s vysokým výskytom tuberkulózy. Očkovanie chráni len pred ťažkými formami tuberkulózy, kedy dochádza k rozsevu tuberkulóznych bacilov do rôznych orgánov. Vďaka očkovaniu ste ochoreli len ľahšou formou, resp. vo vašom prípade len latentnou formou infekcie. "Rýchlosť" akou sa niekto nakazí je v prvom rade určovaná imunitou človeka. Niektoré defekty v imunitnom systéme významne zvyšujú pravdepodobnosť ochorenia (u vás niečo také nepredpokladám, nakoľko ste neochoreli - podľa toho, čo ste mi napísali, máte len latentnú infekciu, ktorá sa prelieči a bide dobre). Okrem imunity pri infekcii tiež záleží na veľkosti dávky, t.j. zjednodušene povedané, počte bacilov, ktoré sa dostanú do organizmu. Sú pacienti, ktorýíé vykašliavajú do okolia obrovské dávky, iní zase vykašliavajú bacily len sporadicky a v minimálnych množstvách, resp. takmer vôbec. To s očkovaním som myslel na konkrétny prípad vašej netere a s prihliadnutím na novú legislatívu, ktorá upravuje očkovanie. Vaša forma tuberkulózy je s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou neinfekčná a teda na vaša neter sa nevyhodnotila ako "kontakt s aktívnou tuberkulózou". Ak jej urobili tuberkulínovú skúšku ("Mantoux")a táto bola do 5 mm, tak sa to hodnotila ako negat. a ak nebol iný dôvod pre očkovanie, tak sa vaša neter neočkovala (v podstate do úvahy ako dôvod pre očkovanei by prichádzal len kontakt s aktívnou tuberkulózou - ani vtedy to nie je také jednoduché - tuberkulín-negatívny kontakt sa sleduje, po 3 mesiacoch sa tuberkulínová skúška zopakuje a ak je naďalej negatívna, tak až potom sa kontakt zaočkuje). Ak je pozitívna reakcia (6 mm viac), dieťa sa neočkuje, lebo očkovanie má len preventívny účinok, ale vyhodnotí sa možnosť tuberkulóznecho ochorenia a pacient dostáva buď preventívnu chemoterapiu (pri latentnej infekcii), alebo ak ide o manifestné ochorenie, tak dostane plnú liečbu.