Trávenie a kruhy pod očami

Mám 21 rokov a už dlhší čas problémy so žalúdkom a črevami. Keď som trochu nafúknutý, tak ma chytajú strašné kŕče v ľavej časti brucha. Len najhoršie je, že kedykoľvek mi začne tráviť, mám strašne kruhy pod očami a som biely

Otázka

Mám 21 rokov a už dlhší čas problémy so žalúdkom a črevami. Keď som trochu nafúknutý, tak ma chytajú strašné kŕče v ľavej časti brucha. Len najhoršie je, že kedykoľvek mi začne tráviť, mám strašne kruhy pod očami a som biely.

Mám aj nejakú rakovinu v rodine, tak sa obávam či sa mi to nemohlo prejaviť taktiež v skorom veku. Keď jem veľmi striedmo, iba samé výrobky z biokultúr, tak je to ok, ale akonáhle si dám niečo ako knedlík s maslom, tak je to hrozné.

Odpoveď

Vôbec sa nezaoberajte rakovinou, ale najskôr navštívte gastroenterológa a poraďte sa s dietológom pretože u vás môže ísť o nejakú enzýmovú nedostatočnosť či neznášanlivosť istých potravín, alebo celý rad iných výživovo tráviacich disproporcií, ktoré možno odborným vyšetrením a predpísaním diéty či liečebne upraviť.

To že vám trávi len po požití kvasných produktov, ktoré produkujú rôzne enzýmy a vitamíny, by svedčalo skôr na nejaké diétne chyby a ľahkú mikrobiálnu disbalanciu. Ale môže ísť aj o niečo komplikovanejšie a preto samozrejme odborník vás vyšetrí a musí najprv vylúčiť aj iné závažnejšie možnosti diagnózy.