Diéta a porucha príjmu potravy

Pred dvomi rokmi som mala alergickú reakciu po zjedení slnečnicových semienok. Lekárka mi kázala držať diétu, kedže som bola vystrašená tak som diétu dodržiavala, a začala som chudnúť. Chudnutie sa mi zapáčilo a už druhý rok som na diéte zemiaky.

Otázka

Pred dvomi rokmi som mala alergickú reakciu po zjedení slnečnicových semienok. Lekárka mi kázala držať diétu, kedže som bola vystrašená tak som diétu dodržiavala, a začala som chudnúť. Chudnutie sa mi zapáčilo a už druhý rok som na diéte zemiaky, mrkva, brokolica, kuracie mäso a rožok s višňovou marmeládou. Iné jedlá odmietam.

Tvrdím, že sa bojím možnej alergickej reakcie, aj keď je pravda, že sa bojím, ale mne sa páčilo, že som schudla za 4 mesiace 22 kíl, teraz si váhu udržujem, ale veľa krát tvrdím, že by sa mi páčilo ešte schudnúť. Pri výške 160 cm vážim 49 kíl. Myslíte, že by sa v mojom prípade mohlo jednať o nejakú poruch príjmu potravy alebo to je len problém s úzkosťou a strachom?

Odpoveď

Môže sa u Vás jednať o PPP a z toho, čo ste napísala, je to dosť pravdepodobné. Opakovane som sa v praxi stretla s pacientkami s PPP, ktorých ochorenie prepuklo po diéte, ktorá bola nutná zo zdravotných dôvodov a bola nariadená lekárom.