Ako jesť a nepribrať?

Zistili mi, že trpím anorexiou. Meriam 172 cm, vážim 47-48 kg a mám 17 rokov. Veľmi by som sa z tejto choroby chcela dostať, pretože neustále musím myslieť na jedlo. Uvedomujem si však, že asi mám spomalený metabolizmus a keby som teraz začala normálne jesť, tak by som naraz veľmi pribrala.

Otázka

Zistili mi, že trpím anorexiou. Meriam 172 cm, vážim 47-48 kg a mám 17 rokov. Veľmi by som sa z tejto choroby chcela dostať, pretože neustále musím myslieť na jedlo. Uvedomujem si však, že asi mám spomalený metabolizmus a keby som teraz začala normálne jesť, tak by som naraz veľmi pribrala a opäť by som z toho mala depresie a začala diétovať.

Ako by som sa mala stravovať, aby som pribrala len nejaké tie tri kilá a potom sa udržiavala? Okrem toho sa mi už párkrát stalo, že som sa prejedla a potom som mala veľké depresie. Ako mám takýmto návalom hladu a neustálym myšlienkam na jedlo predchádzať?

Odpoveď

Bohužiaľ, Váš plán má viacero nezrovnalostí. Po prvé pokiaľ chcete byť zdravá nemôžete si určovať akú chcete mať hmotnosť (buď si budete strážiť hmotnosť a zostanete v chorobe alebo sa budete liečiť, ale nikto Vám nezaručí či Vaša hmotnosť bude taká akú si ju naplánujete).

Každopádne hmotnosť 51 kg je menšia ako minimálna hmotnosť ktorú by ste mala mať. Určite sa nemusíte báť ani spomaleného metabolizmu a náhleho nárastu hmotnosti, lebo to nemá žiaden reálny podklad, je to len Vaša obava z priberania, ktorá je základným príznakom PPP a treba s ňou v ďalšej liečbe pracovať. Bolo by vhodné, aby ste vyhľadala odbornú pomoc.