Bola mi diagnostikovaná z výteru hrdla candida albicans

Bola mi diagnostikovana na zaklade vyteru z hrdla candida albicans (komplex). Na internete sa tato kvasinka spaja so vznikom rakoviny na mnohych slovenskych i zahranicnych strankach. Aky je vas nazor? Mam sa obavat? Tiez by ma zaujimal vas nazor na Cinsku studiu od Campbella, ktory odporuca vylucit zo stravy akekolvek zivocisne bielkoviny. Za odppved vopred velmi pekne dakujem a zelam vela stastia a zdravia :)

Otázka

Bola mi diagnostikovaná z výteru hrdla candida albicans

Odpoveď

Candida albicans je bežná črevná baktéria (kvasinka) ktorá osídľuje črevo spolu s takmer 500 ďalšími druhmi iných bakteriálnych druhov. Patrí k zdraviu prospešným kvasinkám a má význam pri podpore trávenia. Pri pomnožení v iných lokalitách ju treba preliečiť a skontrolovať funkčnosť imunitného systému. Pri patologických stavoch a po liečbe sa zmení normálny pomer medzi jednotlivými druhmi a niektoré chýbajú, iné sa pomnožia príliš. Vtedy aj bežný druh môže spôsobiť zdravotné problémy a je potrebné dostať črevnú flóru pomocou liečby a diety znovu do rovnovhy. Niekedy je to pomerne zložité a chvíľu to trvá než sa to podarí. Samotná kvasinka Cand. alb. nemôže v žiadnom prípade spôsobovať rakovinu. No v chorom, chronicky dráždenom a zapálenom čreve a pri karcinogénnej výžive a pojedaní liekov sa narúšajú všetky normálne pochody a mikrobiálne pomery a úloha jednotlivých druhov po premnožení v chorom čreve môže byť iná (fakultatívna) než v zdravom čreve. Preto udržanie zdravého čreva je základná prevencia rakoviny zažívacieho traktu a pri tom plní aj táto baktéria dôležitú úlohu. V iných lokalitách môže premnoženie tejto kvasinky podporovať zápal sliznice a vtedy ju treba liečiť, pretože chronický zápal je rizikový z hľadiska vzniku rakoviny, no nie samotná kvasinka..
Úplné vylúčenie živočíšnych bielkovín zo stravy je nebezpečné. rizikové stravovacie doporučenie a z dlhodobého hľadiska by viedlo nevyhnutne k celému radu zdravotných problémov. Môžeme jesť málo živočíšnych bielkovín, ale nie úple ich vylúčiť. Dôvodom je, že rastlinná potrava neobsahuje niektoré esenciálne (nevyhnutné pre život) bielkovinové aminokyseliny a preto ich musíme získať zo živočíšnych produktov. Ak sa tak nestane , začne si organizmus brať potrebné bielkoviny v núdzi na krvotvorbu, obranyschopnosť, tvorbu hormónov atď. z vlastných svalov čo je zlé. Ešte viac škody spôsobí nedostatok niektorých bielkovín u mladých jedincov vo vývine (do 25 rokov). Na druhej strane nadbytok a denná konzumácia množstva živočíšnych bielkovín veľmi zaťažuje trávenie a celý organizmus a je rizikový z hľadiska výskytu viacerých významných civilizačných ochorení. Keďže človek je všežravec, mal by jesť všetky druhy potravín a zložky potravy vrátane živočíšnych bielkovín, no tieto stačí jesť naozaj len v malom množstve a nemusí to byť každý deň. Ich prísun je dôležitý pri ťažkej práci, menštruácii, športovaní atď. Je dôležité konzumovať ich vždy s ďalšími látkami obsiahnutými v ovocí, zelenine, obilninách a pod. Vtedy plnia svoju kladnú úlohu pre vaše zdravie.