Vyšetrenie na zistenie rakoviny

Chcela by som sa dať vyšetriť, či nemám rakovinu, ale neviem či mi také vyšetrenie dokáže zistiť aj obvodný lekár (odberom krvi, výtermi alebo...) či musím ísť hneď k nejakému špecialistovi. Chcela by som také komplexnejšie vyšetrenie.

Otázka

Chcela by som sa dať vyšetriť, či nemám rakovinu, ale neviem či mi také vyšetrenie dokáže zistiť aj obvodný lekár (odberom krvi, výtermi alebo...) či musím ísť hneď k nejakému špecialistovi. Chcela by som také komplexnejšie vyšetrenie. Moje obe staré mamy aj mama mali rakovinu a ja sa už dlhšie necítim dobre, tak sa obávam či nemám aj ja.

Mám 23 rokov, liečim sa na zníženú funkciu štítnej žľazy (beriem ustálenú dávku 125 Euthyrox, výsledky sú stabilné). Cítim sa slabá a už asi 2 mesiace cítim tupú bolesť v zadnej dolnej časti hlavy na pravej strane, bolesť je výraznejšia, keď prudšie pohnem hlavou, navyše mi veľmi padajú vlasy. Skúste mi prosím poradiť. kam na vyšetrenie.

Odpoveď

Nemusíte sa báť rakoviny. Problémy, ktoré popisujete súvisia a sú typické pre ochorenia štítnej žľazy (únava, malátnosť, priberanie na váhe, opuchy na rukách a v oblasti očí, zápchy, zimomrivosť, studená a suchá pokožka). No, aj to je nepríjemné ochorenie, ale vo vašom veku je rakovina veľmi zriedkavým ochorením. Problémy s bolesťou hlavy riešte u neurológa, pretože z ich popisu nevyplýva žiadna súvislosť s rakovinou.

Komplexnejšie vyšetrenia môžete absolvovať ak sa cítite zle, ale vaše problémy sú v inej sfére hormonálnych dysbalancií a primárne rakoviny sa neobávajte a ani ju neriešte. To že vaše staré mamy a mamka mali rakovinu ešte nič nesignalizuje pre vás pretože každá mohla mať iný druh a z každá z iných príčin (rakovina nie je jedno ochorenie, existuje veľ druhov a aj príčiny ich vzniku sú rôzne). Preto nabudúce uveďte presne o aké druhy rakoviny išlo u príbuzných a aké mali rizikové životosprávne a výživové zvyky a chronické ochorenia, aby sa dala urobiť rodinná analýza a presnejšie stanoviť prognóza pre vás.

O svojich uvádzaných problémoch sa raďte priebežne s endokrinológom a lekármi, ktorí vás liečia. Skúste mi napísať ešte raz a uveďte o aké druhy rakoviny išlo u vašich príbuzných. Pokiaľ by sa ukázali nejaké dedičné súvislosti tak budete chodiť pravidelne na preventívny skríning daného rizikového typu rakoviny ak by sa taký vo vašej rodine vyskytol. Napíšte tiež akú máte životosprávu a niektoré rozhodujúce zdravotné rizikové faktory a epizódy vo vašom živote (vážnejšie ochorenia). Tak vám budem vedieť urobiť presnejší odhad zdravotného rizika a prognózu pokiaľ ide o dedičné súvislosti.

Problémy so štítnou žľazou patria k najbežnejším endokrinologickým problémom a u žien sa vyskytujú niekoľkokrát častejšie ako u mužov. Keďže máte zníženú činnosť štítnej žľazy, predpokladám, že lekári sa snažia zistiť aj príčinu a vyšetrili či u vás nejde o autoimunitné podmienený zápal pri ktorom si telo vytvára protilátky proti ŠŽ ktoré potom aj spôsobujú zníženie jej funkcie a to sa dá zistiť krvným vyšetrením či biopsiou. Ale to je len jedna z možností.

Rakovina v štítnej žľaze sa vyskytuje pri dlhodobo neliečených cystách a studených uzloch, ktoré vy nemáte a ktoré sa dnes včas odstraňujú chirurgicky. Liečba štítnej žľazy vyžaduje okrem správnej diagnózy a terapie aj primeraný pracovný a odpočinkový režim. Nemala by ste sa počas terapie veľmi stresovať a podstupovať vysokú pracovnú záťaž a psychické vypätie.