Striedavá bolesť zadku

Cez leto som mal menší úraz, skočil som z útesu do mora z výšky asi 2-3 poschodia paneláku v polohe, ako keď sedím na stoličke. Dopadol som na zadok, asi tri týždne ma potom bolel zadok, že som si nemohol sadnúť.

Otázka

Mám 30 rokov, doposiaľ zdravý, jednu operáciu som mal akurát na polyp v nose 4 roky dozadu, a raz som mal otras mozgu, keď som spadol z poschodovej postele . To bolo 12 rokov dozadu. Inak som pravidelný darca krvi. Teraz ale chodievam k lekárovi, s problémom striedavej bolesti u zadku, alebo kostrči, v chrbte. Cez leto 2012 som mal menší úraz, skočil som z útesu do mora z výšky asi 2-3 poschodia paneláku v polohe, ako keď sedím na stoličke. Dopadol som na zadok, asi tri týždne ma potom bolel zadok, že som si nemohol sadnúť. U lekára som vtedy nebol, však to prejde. Neskôr to ustúpilo, ale opäť ma začal pobolievať zadok, trochu aj chrbát (ale mám sedavé zamestnanie ako šofér už 12 rokov, tak to možno z toho skôr), taký blbý pocit bolesti asi najmä pri sedení, keď kráčam, necítim alebo nevnímam, chvíľami to prestalo, o týždeň ma to opäť začalo pobolievať.

Ani nie moc na dotyk rukou, ale proste ma to v okolí zadku trocha pobolieva a je to nepríjemné, a cítim sem-tam aj pichanie, ako keby v chrbte. Nevedel som, či mi to spôsobuje práve kostrč z leta, alebo niečo iné, tak som bol u lekára na kompletné vyšetrenie krvi, moču, prstom pozerala do análu, robili mi sono brucha. Potom som išiel ešte na rtg kostrče, ale všetko s negatívnym výsledkom. Na rtg mi povedal chirurg, že asi to nebolo zlomene a je to v poriadku.

Prečo mám pretrvávajúce bolesti v oblasti zadku? Aj keď nie silné, ale stále to cítim, skoro cely deň a je to veľmi nepríjemné. Mohol mi pád do vody poškodiť aj niečo iné, ako len kostrč?

Odpoveď

Aj keď ste pri tom extrémnom skoku do vody na zadnú časť tela neutrpel zlomeninu, muselo dôjsť k istej traumatizácii kostrčných a priľahlých chrbticových stavcov a kostrčnej a panevnej oblasti a distorzii prítomných väzív či pohmoždeniu svalstva a okostice.

Na RTG snímku sa teda nič neukazuje, pretože nedošlo k zlomenine. Teoreticky tam mohlo dôjsť aj k nejakej mikropraskline na kosti a jemnej hemoragii na okostici či hematómu v svalstve pohmoždením pri náraze a pod. každopádne ste mohol dopadnúť horšie. Keďže ste šofér, dráždite denne práve túto narazenú oblasť a to je asi príčina, že sa vaše postraumatické problémy vracajú a ozývajú.

Choďte za rehabilitačným lekárom, nech to celé vyšetrí a posúdi ešte raz a mohol by vám doporučiť niektoré rehabilitačné postupy napr. masáž, rázovú vlnu (RSWT radial shock wave therapy), elektroliečbu, ultrazvuk, cvičenie a pod. Zvlášť rázová vlna aplikovaná na tvrdé tkanivá (kosti) a väzy kostrče má dobré analgetické a regeneračné účinky a mohla by mať na vaše pobolievanie dobrý liečivý efekt. Nesmú sa aplikovať na mäkké tkanivá a nervové pletence, ale to už rehabilitační pracovníci vedia.