Chlamýdie

Na pozitívne IgA chlamýdie pneumonie otec bral 3 týždne Sumamed, po mesiaci a aj po 4 mesiacoch po dobratí Sumamedu na kontrole mal ešte stale IgA slabo pozitívne. Bolí ho a má opuchnuté koleno a má koxatrízu 3.stupňa, preto tie chlamýdie - či aj z nich okrem iného nemôže mať bolesti, zápal? Treba ešte antibiotiká na IgA slabo pozitívne, ak áno, aké a ako dlho?

Doplnok:

Otec má ísť totiž na operáciu, výmenu bedrového kĺbu, preto zisťujem, pátram či tie chlamýdie slabo pozitívne IgA a IgG treba znovu preliečiť. HPL má hodnotenie len negatívne, slabo pozitívne a pozitívne, bez konkrétnych hodnôt. CRP má ok.

Otázka

Chlamýdie

Odpoveď

Pri posudzovaní hodnôt chlamýdiových protilátok v krvi sú dôležité hodnoty - či stúpajú, alebo klesajú. Významná je informácia nielen o IgA, ale aj o IgG. Z toho, čo ste mi napísali je ťažké usudzovať, či kĺbové problémy u vášho otca vyvolali chlamýdie. Trojtýždňová liečba by mala byť na chlamýdiovú infekciu suverénna a dostatočná, takže kĺbové problémy Vášho otca môžu skôr mať inú príčinu. Chlamýdie sú nepríjemné v tom, že sa nimi môže človek nakaziť aj opakovane, takže ak sú vo vyšetreniach zznámky opätovnej a čerstvej infekcie, tak v takom prípade je opakovanie antibiotickej liečby vhodné - nemusí to byť len sumamed, sú aj ďalšie vhodné antibiotiká (Pozn.: tie protilátky v krvi veľkú ochranu neposkytujú, pri likvidovaní chlamýdií využíva telo skôr iné imunitné mechanizmy). Pokiaľ má Váš otec ísť na operáciu tot. endoprotézy, tak aj pri len slabej pozitivite chlamýdiových IgA protilátok (predokladám, že IgG boli pozit.) by som sa priklonil k preliečeniu klaritromycínom v trvaní liečby 14 dní. Ale nie je to jednoznačná indikácia.