Usadeniny v cievach

Potreboval by som radu. Moja 80-ročná babka má usadeniny v cievach. To isté má aj môj 60-ročný otec. Dopočul som sa o lecitíne, užívanie vo väčšom množstve prečisťuje cievy od nánosov tuku a kalcifikácie.

Otázka

Potreboval by som radu. Moja 80-ročná babka má usadeniny v cievach. To isté má aj môj 60-ročný otec. Dopočul som sa o lecitíne, užívanie vo väčšom množstve prečisťuje cievy od nánosov tuku a kalcifikácie. Je vhodný, v prípade starej mamy a otca, aby ho užívali v podobe prášku, pridávaním do potravy (polievky)?

Nemôže to mať nejaké vedľajšie účinky, v podobe utrhnutia sa cievneho nánosu a nebodaj spôsobiť väčšiu galibu? Dočítal som sa, že je to bezpečné, ale chcem sa utvrdiť, aby som našim skôr nepoškodil. Preferovať skôr prírodnú liečbu, resp. výživovými doplnkami - oproti medikamentóznej liečbe?

Odpoveď

Najprv krátko o Lecithine. Lecithiny sú lipidické (tukové) látky. Nachádzajú a tvoria sa v bunkách a majú významnú funkciu v metabolizme tukov ako aj štrukturálne funkcie pri stavbe membrán a emulgačnú funkciu pri transporte tukov v krvi. Čiže zabezpečujú stabilizácia tukových častíc nepolárnych lipidov vo vodnom prostredí krvnej plazmy. V plazme sa nachádza Lecithin v množstve 50-200mg/100ml. Je obsiahnutý aj v rastlinných a živočíšnych produktoch napr. pečeň, vajcia, sója, hrozno, karfiol, kel alebo arašidy.

Lecithiny sú teda polárne lipidy a slúžia napr. ako emulzifikačné faktory pri transporte nepolárnych tukov v krvi. Laicky povedané zabezpečujú aby sa tuk z potravy presúval krvou vo forme guličiek a tvoril emulziu, ktorá sa neusadí na stenách cievy, ale zabezpečia aby krv mala stále vlastnosti vodnej emulzie. Bez dostatku emulgačných faktorov, alebo pri nadbytku tukov v krvi sa môžu nestabilizované tukové častice usádzať priamo na stenách ciev v určitých rizikových lokalitách a spôsobovať ich kôrnatenie a nepriechodnosť.

Lecithin je aj základným fosfolipidom žlče a tvorí významnú časť nervového tkaniva. Dvojvrstva polárnych lipidov je tiež základnou štruktúrou bunečných membrán. Podávanie týchto látok ako liečiva je teda možné no už neodstráni celkom skôrnatenie ciev, len zabraňuje zhoršovaniu a stabilizuje stav ciev. To znamená, že kôrnatenie už nemusí postupovať intenzívne ďalej. Ale k tomu treba aj rad ďalších faktorov na to len Lecithin nestačí. Musí sa pridať správna výživa a pohyb. U mladšieho ocka to môže viesť aj k výraznému zlepšeniu, ale až po dlhšej dobe.

Preto neočakávajte len od Lecithinu či akýchkoľvek iných preparátov nejaký okamžitý a prevratný účinok. U 80 ročnej starej mamky sa stav aspoň nebude zhoršovať. No tiež sa musí pravidelne pohybovať v rámci možností. Väčší efekt môžete dosiahnuť s Lecithinom a životosprávou a pohybom u vášho 60 ročného ocka, pretože v tomto veku ešte prebehne v určitom rozsahu pozitívna biologická transformácia a adaptácia organizmu a zlepšenie srdco-cievnej kondície. No na to všetko by iba Lecithin nestačil. Prečo?

Cieva je živý orgán, má svoju svalovinu a pružnosť a vyžaduje určitú bazálnu záchovnú aktivitu pre zachovanie svojej funkčnosti a aby sa do nej neukladali usadeniny a aby nesklerotizovala (nestvrdla). Preto popri Lecithine a ľahkej a vitamínóznej strave je oveľa liečivejšie a významnejšie pre cievy a srdce stimulovať ich denne rehabilitačnou aktivitou, vždy keď im v tom nezabránia nejaké vážne zdravotné problémy. Denná pravidelnosť je tu absolútnou podmienkou. Základom aktivít v ich veku je pešia chôdza – vycházky v parku v lese, so psíkom, práce na záhrade a pod.

V byte je to cvičenie na deke, kalanetika, jóga, šlapací bicykel, posilňovanie na veži, alebo s náčiním apod. Váš otec toho môže robiť oveľa viac ak nie je po akútnej srdcovej príhode. Obaja musia robiť pohyb len v takej intenzite aby sa jemne zadýchali a zahriali, ale aby s touto intenzitou vydržali vykonávať rovnomerne pohyb či cvičenie, alebo prácu po istú dobu (viac ako pol hodiny v kuse). Sedenie na lavičke a kŕmenie holubov to nie je žiaden pohyb. Ocko by zvládol postupne určite aj jogging, bicykel a iné bežné športy s deťmi, vnukmi a rodinou.

Bohužiaľ ste nenapísala či nemajú nejaké vážne problémy s hybnosťou tak vychádzam z toho, že bežný pohyb pre nich nie je problém. Vo výžive má byť čo najmenej tukov a mastnej potravy, sladkostí a veľa dusenej a varenej stravy, veľa čerstvého ovocia a zeleninové šaláty, ale aj varené zeleninové prívarky bez zápražky, masti a smotany, obilné a strukovinové kaše, netučné kyslo-mliečne výrobky, varené a dusené chudé mäso len asi 3x týždenne. Občas vit. E v tobolkách a vit A a D formou čerstvého rybacieho mäsa aj s tukom, alebo pridaním rozmixovaných slnečnicových, tekvicových semien a vlašských orechov do niektorých pokrmov či pečiva.

Samozrejme pár kvapiek za studena lisovaného olivového oleja do niektorých jedál tiež, ale iba občas a určite nie veľa a nie denne a do všetkých jedál. Ak im lekár povolí tak môžu užívať občas čaj z „Ginkgo biloba“, alebo niektoré výživové doplnky z neho. Používanie Lecithinu je teda možné no jeho formu a spôsob podania konzultujte s lekárom ku ktorému patria. Niektoré lieky ktoré im predpísal majú možno podobný charakter a preto prekonzultujte či pri podávaní Lecithinu majú brať ďalej všetky lieky. Nebojte sa Lecithin neutrhne cievny nános, princíp jeho pôsobenia je iný.

Dúfam, že ste z mojej odpovede pochopil, že aj keď budú vaši blízki používať Lecithin, nedokáže im on samotný zabezpečiť zdravšie cievy. Pre maximálny efekt je nutné súčasne s jeho podávaním zabezpečiť aj adekvátny denný pohyb a zdravú výživu. Pohyb spôsobuje prekrvenie ciev a to je najvýznamnejšia liečba a prevencia ich sklerotizácie. To platí aj pre ešte zdravých ľudí ktorí chcú predísť sklerotizácii. Nestačí brať nejaké „zázračné produkty“, musíte sa občas aj potiť a občas aj postiť (neprejedať sa). Samozrejme som ešte zabudol spomenúť, že ak majú vaši blízki nadváhu či obezitu je potrebné ju postupne redukovať, pretože patrí k najrizikovejším faktorom vôbec.