Svrbenie v konečníku

Uz asi tri tyzdne pocitujem svrbenie v konecniku, hlavne pri kupani si ho idem priam vyskriabat, bola som aj u lekarky, ktora ma poslala na chirurgiu, chystam sa tam buduci tyzden, skusala som na to canesten, dubovu koru a aj mast na hemeroidy, niekedy je svrbenie slabsie, niekedy neznesitelne, cez den mi to ani nepride, ale rano a vecer....problemy so stolicou nemam....

Otázka

Už asi tri týždne pociťujem svrbenie v konečníku, hlavne pri kúpaní si ho idem priam vyškriabať, bola som aj u lekárky, ktorá ma poslala na chirurgiu, chystám sa tam budúci týždeň, skúšala som na to Canesten, dubovú kôru a aj masť na hemeroidy, niekedy je svrbenie slabšie, niekedy neznesiteľné, cez deň mi to ani nepríde, ale ráno a večer. Problémy so stolicou nemám.

Odpoveď

Ak vás lekárka poslala na chirurgiu, tak predpokladám, že to videla osobne, domnieva sa, že to môžu byť hemoroidy, ale podľa popisu vám všetky postupy, ktoré správne robíte neuľavujú svrbenie, takže to bude niečo iné. Chirurg bude vidieť priamo, či je to niečo z jeho oblasti, a ak nie, tak vás určite nasmeruje na ďalšie vyšetrenia.

Mohlo by ísť o parazitárne ochorenie (hlísty), konkrétne mrľu ľudskú (Enterobius vermicularis), pri ktorej veľmi svrbí konečník, alebo škrkavku detskú (Ascaris lumbricoides) či iného parazita. Spomeňte to lekárke a nech vám dá urobiť koprologické vyšetrenie (stolicu na parazity), a pod. Ak sa potvrdia paraziti, tak musíte potom dodržiavať hygienu pri styku so zvieratkami, psíkmi, mačičkami a pod.