Strach z rakoviny čreva

V priebehu 4 rokoch mám problémy v určitých obdobiach - približne striedajúce 3-mesačné obdobie kľudu s obdobím nespočetných problémov. V roku 2011 v čase tehotenstva cca v druhom trimestri 05/2011 nastalo obdobie pokoja, až do 08/2012.

Otázka

V priebehu 4 rokoch mám problémy v určitých obdobiach - približne striedajúce 3-mesačné obdobie kľudu s obdobím nespočetných problémov. V roku 2011 v čase tehotenstva cca v druhom trimestri 05/2011 nastalo obdobie pokoja, až do 08/2012, V tomto období pretrvávali iba mierne ťažkosti (plynatosť, kŕče v bruchu).

Moje ťažkosti nastali 03/2009, bolesť kostrče, plynatosť, väčšinou nezapáchajúce plyny, niekedy veľkej intenzity, pocit neúpného vyprázdnenia (akoby mi niečo v konečníku zavadzalo, niekedy mám pocit, že to niečo klesá smerom dolu), pálenie v konečníku, bolesť konečníka alebo čreva.

Stolica pravidelne 1x denne ráno (riedka, kašovitá, lepívá, málokedy formovaná), počas dňa pocit tlačenia v konečníku, za pomoci prstov vypudený kúsok suchej stolice. Niekedy hlieny s ružovkastou krvou v stolici, nafúknutosť, pocit, akoby som si potrebovala uľaviť, ale nejde to, pocit plného brucha, prelievanie a švŕkanie v črevách, bolesti v ľavom boku tiahnuce pod rebrá, bolesti v podbrušku striedavo v ľavo a v pravo, kŕče v bruchu (po odchode plynov vymiznú).

Nevolnosť s búšením srdca s návalom tepla, nervozita, nepokoj, takmer stále zlá a pesimistická nálada, strach, že mám rakovinu hrubého čreva. Stará mama ako 80-ročná zomrela na túto chorobu). Po zjedení mliečnych výrobkov kŕče, plynatosť, hnačka. Prešla som rôznymi vyšetreniami, diagnoza dráždivé hrubé črevo, ale mám strach zo spomínanej choroby.

Vyšetrenia: od 03/2009 nespočetné množstvo vyšetrení na neurologii - negat, 09/2009 kolonoskopia - po najhoršiu líniu negat, vonkajšie a vnútorné hemoroidy, nedokončená pre bolesť, 10/2009 CT brucha a malej panvy, črevá bez zmien, zistené vysunuté medzistavcové platničky L3, L4/5, v tele stavca L5 nešpecifické ložisko - bolesť kostrče a tlaky v konečníku sú vraj spôsobené práve týmto vysunutím (čo sa mne ako laikovi nechce veriť).

Nespočetné množstvo gyn.vyšetrení - negat, 01/2010 rtg slep.čreva s kontrastnou látkou-negat, 09/2010 rektoskopia-vnútorné, vonkajšie hemoroidy, malá zadná fisúra, množstvá USG brucha-naposledy 05/2013 nález v norme - zvýšená plynatosť hr.čreva, zvýšená motilita čriev, 12/2010 rtg čriev a žalúdka s vypitím bielej kašičky - ptóza žalúdka, rýchla pasáž tenkým črevom, candida - negat, po schmidtovej diéte odobraté vzorky stolice - negat, domáci test na celiakiu-negat, 09/2012 vyšetrenie konečníka prstom pre spomínané tlaky a bolesti-hemoroidy, 10/2012 gastro lekár iba pozrel dané vyšetrenia.

Zhrnul to, že problémy s tlakom do konečníka súvisia s chrbticou a pridružil sa k diagnóze dráž. hr. črevo, ale vo mne stále vládne strach. Povedal mi, že pokiaľ bolo kolonoskopické vyšetrenie a CT brucha v norme, stačí zopakovať približne v roku 2017. Lieky na dráždivé črevo som užívala Duspatalin, ale nepomáhali, probiotiká, Detralex, Meteospasmyl.

Stravovanie mám veľmi zlé, obmedzujem všetko čo sa len dá, bojím sa čokoľvek vložiť do úst, pijem veľmi málo 0,8 l za deň. Stále sa bojím, čo mi je, čo, ak mi nebola správne určená diagnoza? Žijem v strachu, a taktiež prežívam dosť hektické obdobie, deti, rodičia. Prosím pomôžte mi dostať sa z tohto kruhu ťažkostí.

Odpoveď

Veľmi pekne a vzorovo ste popísala anamnézu, takže na základe toho môžem relatívne presne urobiť prvý záver, že z možných diagnóz možno v tejto chvíli úplne vylúčiť akúkoľvek rakovinu v tenkom či hrubom čreve, ktorej sa zbytočne bojíte. Z toho už nemusíte mať strach a treba sa zamerať s kľudom a rozumom na riešenie problémov v črevách, ktoré sú viac nepríjemné, než skutočne závažné.

Druhý záver teda je, že **máte určité štádium syndrómu dráždivého čreva, ktoré však nevzniká len tak samo od seba, ale je následkom psychickej záťaže, nervozity, precitlivenosti a neurózy v kombinácii so zlou životosprávou a výživou a hektickým spôsobom života.**Psychická záťaž (stres) môže byť relatívna a hlavnou príčinou vašej stresoidnej prehnanej reakcie na ňu môže byť vaša povahová precitlivelosť a nízka psychická odolnosť.

Tá spôsobuje skorší nástup nervozity, strachu a nakoniec neurózy už pri bežnej úrovni záťažových faktorov, ktoré by zdravý a odolnejší jedinec prekonal bez zdravotných následkov. No neuróza a potláčaný strach a obavy, frustrácia a depresívne nálady priamo narúšajú okrem iného aj normálny priebeh činnosti tráviaceho traktu a tráviacich procesov, zvlášť v spojení s nesprávnou výživou a životosprávou a to vedie k zníženiu imunity, nechutenstvu, alebo naopak prejedaniu sa, k striedaniu riedkej stolice a zápchy, plynatosti, kŕčom, zápalom v čreve a všetkému čo popisujete aj u seba.

No okrem stravy-diéty a liekov na ukľudnenie čreva aj psychiky treba odstrániť zdroj a pôsobenie psychotraumatických a stresoidných faktorov a to tak vo vlastnej povahe, mysli a psychike, ako aj zo strany iných osôb v rodine a okolí. Okrem lekárov internistov je teda na mieste aj návšteva skúsenejšieho psychológa a opora v blízkej rodine a u ľudí, ktorí vás majú radi. Zároveň sa vyhýbajte osobám, ktoré vás emočne, zaťažujú, šikanujú, vydierajú týrajú a pod. S psychológom a potom aj sama cvičte emocionálnu rezistenciu (odolnosť) a ovládanie.

Urobte si s rodinou a deťmi životosprávny režim. Rozdeľte čas na prácu, odpočinok, hygienu, stravovanie, spánok a pod. a dodržiavajte to prísne. Správne diétne postupy a výživu na zlepšenie dráždivého čreva, vám zasa musí vysvetliť gastroenterológ. Pri narušení črevnej flóry vám môžu inak zdravé probiotiká robiť problémy. Nie všetko čo je dobré pre väčšinu zdravých ľudí, musí byť dobré aj pre zdravotne indisponovaného človeka.

Musíte postupne prísť spolu s lekármi aj sama na to, ktoré jedlá vám robia dobre a ktoré nie a meniť a striedať ich podľa stavu v akom práve ste. Pocity tlaku v konečníku naozaj spôsobuje vaša ortopedická diagnóza na medzistavcových platničkách. Syndróm dráždivého čreva je dnes aj u mladých ľudí pomerne rozšírené psychosomatické ochorenie spôsobené stresoidnou povahou, alebo významnými stresmi z okolia a vyžaduje dlhodobú psychohygienu a súčasne režimovú a výživovú terapiu čo je však pre mnohých zložité a problematické dodržať v reálnom živote, no vtedy sa choroba nezlepší. Lieky len na chvíľu pomôžu a problémy sa vracajú. V žiadnom prípade však nejde o ochorenie, ktoré by ohrozovalo život a súviselo s rakovinou.

No dokáže svojou úpornosťou a príznakmi veľmi znepríjemňovať život a u neskúsených pacientov vyvolá spústu zbytočných obáv, ktoré potom ešte viac komplikujú samotné ochorenie. Tento začarovaný kruh treba prerušiť a to tým, že si uvedomíte, že ide o riešiteľný problém, ktorý však vyžaduje dlhší čas a trpezlivý prístup, zmenu životosprávy, výživy, prostredia a ľudí ako aj vlastnej povahovej precitlivelosti a reaktivity na stresujúce podnety (nemyslieť hneď na najhoršie možnosti).

Naučiť sa kompenzovať vyčerpanie a stres správnym striedaním psychickej a fyzickej aktivity s regeneráciou a odpočinkom (najlepšie s celou svojou rodinou) a naučiť sa prispôsobovať svoju výživovú diétu podľa aktuálneho stavu, to je základ vašej terapie a k tomu si len dočasne pomôžte liekmi od lekárov v prípadoch výraznejších prejavov ochorenia. Toto ochorenie bude ustupovať, alebo vracať sa podľa toho ako sa vám podarí či nepodarí dodržiavať všetky doporučené prístupy.

No nezabudnite, že na počiatku všetkého stojí psychika a tú musíte ukľudniť za každú cenu (vyhnúť sa vnútornému stresu-vlastnému strachu, depresii a pod. aj vonkajšiemu - z ľudí, z mobingu, šikany, z práce, zlého šéfa, kolegov, svokry členov rodiny a pod.). To že vaša stará mama mala v 80tke kolorektálny karcinóm nech vás nestraší, to nesúvisí vôbec s vami, pretože tento typ ochorenia a v tak vysokom veku súvisí s rizikovou výživou a životosprávou daného jednotlivca a nie s dedičnosťou.

Skoro všetky významné vyšetrenia, ktoré ste podstúpila sú negatívne a preto sa môžete vnútorne ukľudniť a nebáť sa nejakej záhadnej choroby aj keď problémy s dráždivým črevom budú ešte nejakú dobu pretrvávať, kým sa nenaučíte ich riešiť. Musíte tráviť veľa času v ukľudňujúcom prostredí v prírode a na čerstvom vzduchu, pri športe, na záhradke, chate, pri vode, v horách a lesoch a s milými a neagresívnymi ľuďmi. Čím viac kľudu a vnútornej pohody budete mať, tým menej vás bude trápiť črevo.

Hektické obdobia s deťmi, rodičmi, prácou či chorobami a pod. prekonávame v istej fáze života všetci a niekoho skutočne aj zdravotne položia a niekto sa ich naučí ich správne kompenzovať a prekonávať, hlavne ak má pri tom napr. pomoc a oporu blízkych ľudí, prípadne dobrého psychológa či vieru. Hektické obdobia trvajúce príliš dlho môžu byť jednou z podstatných príčin spúšťania syndrómu dráždivého čreva, ale aj celého radu ďalších ochorení a trvalých psychických problémov.

Takže sa už toľko nebojte veď nemáte nijaké nádorové ochorenie a so syndrómom dráždivého čreva si poradili už mnohí. Hľadajte podstatné stresujúce faktory v sebe aj okolí a odstráňte ich. Aak bude treba, ozvite sa znovu.