Už dva mesiace mám problémy pri stolici

Uz dlhsiu dobu 2 mesiace mam problemy pri stolici..prvy krat som pocitila bolest pri rannej stolci ..citila som tlak a zrazu len ako keby take prasknutie a sla mi krv a cely den ma bolel analny otvor..bolest neprechadzala ale sa stupnovala to iste aj s krvacanim..bolelo ma to od rana od stolici az do tej 5 hodiny potom prestalo ale ked som opat sla na toaletu bolelo to este viac..niesom na svk som v zahranici a bola som uz aj u lekara a ten mi povedal ze sa jedna o analnu trhlinu,dal mi lieky na zjemnenie stolice,lenze to vobec nepomahalo..tak som si kupila mast,denne si robim kupel v dubovej kore po 30 minut ale nic..a tak som sa rozhodla kupit tu povedali ze je to neco ako prehanadlo ale ked som si prasok zriedila s vodou jediny ucinok to malo ze stolica rano bola jemnejsia a nic ma nebolelo..a tak som to brala tyzden pretoze viac sa nesmie belsti ustuili uplne nic ma nebolelo ani som nekrvacala uz..ale akonahle som prestala to brat bolest a krv sa vratili.

Otázka

Už dva mesiace mám problémy pri stolici

Odpoveď

Análna trhlina (fisura) je bolestivý defekt v análnej oblasti, je charakteristický náhle nastupujúcou silnou pálivou bolesťou pri defekácii, a môže pretrvávať aj niekoľko hodín po stolici, niekedy aj s krvácaním. Príčina môže byť : napätie v oslabenom mieste análneho kanála pri tuhej stolici, zápal vychádzajúci z análnych krýpt, prepätie zvieračov pri pôrode aj tromboflebitída hemoroidálnych žilových pletení, často sa zistí znížený krvný prietok v uvedenej oblasti.
Trhlina je akútna alebo chronická. Za chronickú možno označiť fisúru keď symptómy pretrvávajú niekoľko týždňov (3-4)
Urgentná ošetrenie je nevyhnutné vždy u akútnej fisúry a poskytuje sa ambulantne praktickým lekárom alebo u ambulantného chirurga. Spočívá v zmiernení bolestí a to miestne aj celkovo. Praktický lekár vykonáva len liečbu konzervatívnu: spočíva v úprave diéty s dostatkom vlákniny, zvýšenom prísune tekutín, zmäkčení stolice a vylúčení zápchy, sedacích kúpeloch. Menej účinné sú masti a čapíky obsahujúce zložku analgetickú, protizápalovú a spazmolytickú. V niektorých krajinách sa aplikujú nitrátové masti lokálne. Pri neúspechu konzervatívnej terapie je treba poslať chorého na chirurgické vyšetrenie za účelom zváženia operačnej liečby.
Napriek liečbe sa fisúra môže opakovať a to aj po operačnej liečbe. Prevencia je v starostlivosti o pravidelnú stolicu, diéta s vysokým obsahom vlákniny a nestráviteľných zvyškov.