Začínajúci pásový opar na inom mieste

Mala som diagnostikovaný pásový opar, avšak ku kožnej som išla až po týždni, myslela som, že to prejde samé. Vyrážky som mala na jednom mieste (priemer 5,5 cm, asi 8 vyrážok) na pravej nohe - vonkajšia časť stehna. Pravá noha ma bolela odhora až po koleno a bola veľmi citlivá už na dotyk či aj na trenie oblečenia. Celý minulý týždeň som taktiež pociťovala únavu, občas ma unavila aj chôdza. Dala mi Famciclovir - Teva 500 mg, 14 tbl., užívala som ich 7 dní (dve denne), vyrážky som si natierala Ichtamo care pastou s obsahom ichtamolu. Popritom som užívala echinaceu na podporu imunity a Milgamma N, ktorý užívam zarovno - mám balenie 20 tbl, užívam 2 denne. Po týždni (10.6.) som bola na kontrole, Famciclovir som dobrala, vyrážky sú už málo viditeľné. Kožná povedala, že je to v poriadku a ešte týždeň nemám vykonávať nejakú fyzickú námahu, a mám brať echinaceu na podporu imunity a miesto si ešte natierať ichtamolom. Od stredy (12.6.) som sa začala zasa zle cítiť, mala som striedavo triašku a návaly tepla, a začala ma bolieť oblasť okolo krku - nad lopatkami. Bola som veľmi unavená. Vyrážky sa mi nevyhodili ale poukazovalo to na možný začínajúci pásový opar na inom mieste. Je to možné, že ten vírus sa nedoliečil a preskočil na iné miesto? Lekárka mi naordinovala zopakovať liečbu - opäť Famciclovir 500 - 2x denne 7 dní. Je tento postup správny? Je môžem pociťovať takéto prejavy, aj keď som doberiem tabletky a vyrážky zmiznú? Ččo by ste mi odporúčali, čo ďalej užívať, alebo ako ďalej postupovať? V budúcnosti, zas vplyvom stresu, či oslabenej imunity sa môže hepres znovu vrátiť? Čo proti tomu robiť, aby sa tak nestalo?

Otázka

Začínajúci pásový opar na inom mieste

Odpoveď

Dobrý deň,
prvotná infekcia prebieha pod obrazom ovčích kiahní . Vírus prechádza po prekonaných ovčích kiahňach pozdĺž nervových vlákien do blízkosti miechy, kde \" ticho \" prežíva. Pri reaktivácii latentne prítomného vírusu prebieha pod obrazom herpes zoster ( pásový opar). Pásový opar predstavuje bolestivé ochorenie, pretože opisuje dráhy nervov,Premorenosť vírusom je vysoká a už u trojročných detí dosahuje 90%. Recidívy ( opakovania )sú vzácne asi v 1-8%. Strerávame sa s nimi hlavne u pacientov s nádorovými ochoreniami a to v 50% v rovakej lokalite.
Príčiny pásového oparu: rakovinové ochorenia, pri liečbe kortikoidmi a imunosuresívami / u transplantovaných pacientov/, po rádio a chemoterapii, môže byť aj prvým prejavom asymptomatickej HIV infekcie. Často sa s herpesom stretávame aj u pacientov po sekundárnej poruche imunitného systému – po strese, úraze, operácii, u chorých s cukrovkou, ochoreniach pečene, poruchách výživy. V liečbe je nevyhnutné včasné podanie antivirotík , pri závažnom priebehu aj kortikosteroidy a symptomatická liečba – tlmenie bolesti.
Pretože sa pásový opar vyskytuje často u pacientov s oslabeným imunitným systémom, mali by byť títo pacienti dôkladne vyšetrení na náznaky rakovinových chorôb resp. iných ťažkých ochorení. Účinná prevencia proti pásovému oparu neexistuje. Doporučuje sa posilňovanie imunity, ktoré spočíva v obmedzovaní stresu, únavy, častejšom pobyte na čerstvom vzduchu a zdravej strave.
Boli vyvinuté vakcíny, ktoré môžu redukovať počet prípadov s herpes zoster až o polovicu a počet pacientov s postherpetickou neuralgiou o dve tretiny. Vakcína je určená osobám starším ako 60 rokov, u ktorých imunitný systém nie je liekmi ani chorobou nijako ovplyvnený.