Mám strach, či svoju prácu urobím dobre

V práci mám strašný strach, som stále v napätí či prácu urobím dobre. Spravím si svoju robotu čo mi bola pridelená a potom doma nad tým rozmýšľam či som to urobila dobre, či som na niečo nezabudla niečo nepomýlila. Niekedy nespím, v práci minimálne komunikujem. Už nevládzem viem, že to nie je ok ale neviem to ovládať a ani fungovať sa takto už nedá.Ak mi viete prosím Vás poradte mi čo robiť ako sa z toho dostať. A ako sa tento môj problém volá odborne .

Otázka

Mám strach, či svoju prácu urobím dobre

Odpoveď

Hovoríte, že v práci máte veľký strach ste úzkostnejšia, trápite sa, či ste niečo urobili dobre alebo nie. Málo komunikujete, niekedy ani nespíte. Ste v napätí, či prácu urobíte dobre. Som presvedčený, že pracujete ako najlepšie viete, ako sa hovorí podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Nie ste si ale istá, či to stačí. Aj keď neviem o akú prácu sa jedná určite ste v práci v kontakte s inými ľuďmi. Možno s vašimi nadriadenými ale aj kolegami. Odpovedzte si, pracujete snáď horšie ako oni? Sú vaši kolegovia ale najmä nadriadení spokojní s vašou prácou? Myslím, že áno, lebo v opačnom prípade by vám to už dávno povedali.

Týkajú sa tieto vaše pocity výhradne vašej práce alebo aj súkromného života? Myslím, že by ste mali vedieť, že od svojich rodičov dedíme vlohy k tzv. extrovertovanosti alebo introvertovanosti. Extroverti sú ľudia spoločenskí, zhovorčiví, sebavedomí. Na druhej strane introverti sú uzavretejší, hovoria menej, neradi sú stredom pozornosti, môžu byť úzkostní, ustráchaní, málo sebavedomí. Je viac ako pravdepodobné, že aj vy patríte práve k týmto ľuďom. Uzavretosť ako povahová črta a prejav temperamentu môže prehlbovať neistotu a s tým spojené nízke sebavedomie.

Nedostatok sebavedomia je jednou z príčin vašich neistôt, strachu a úzkosti. V práci to potom môžete prežívať ako strach. Strach z toho, či robíte svoju prácu dobre, ako budú reagovať iní ľudia. Miesto toho, aby ste hodili problémy z práce „za hlavu“ rozoberáte ich, a oberáte sa o pokoj a pohodu. \\\"Každý človek je objav\\\", hovorí citát svetoznámej psychologičky Virgínie Satirovej. A to platí aj na vás. Ste jediná na svete, ste originál. Všetko čo robíte, ako sa správate, ako myslíte a cítite je len a len vaše a len vy môžete rozhodnúť, či je to takto pre vás dobré alebo zlé. Nenechajte sa zneistiť tým, že iní ľudia majú na veci iný názor. Nebojte sa prejaviť sa, dávajte voľný priechod vaším emóciám, rozprávajte. Hovorte čo cítite alebo prežívate, hovorte o vašich skúsenostiach, zážitkoch.

Ak by ste si mali odpovedať na otázku, či sa vám už niekedy v práci stalo, že ste niečo neurobili alebo urobili zle, aká by bola vaša odpoveď? Trápite sa totiž pre veci, ktoré sa nestali. Toto nie je cesta. Na nič sa nemusíte hrať, buďte prirodzená. Sama sebou. Pokúste sa veriť si. Dávajte si drobné úlohy (ciele), ktoré si každodenne vyhodnotíte. Presvedčte samu seba, že ste schopná. Nie je jednoduché naraz meniť zaužívané stereotypy.

Ako vás vníma vaše okolie? Predpokladám, že tak ako väčšina ľudí aj vy sa pohybujete v kruhu blízkych ľudí. Aká ste tam? Pokúste sa preniesť pozitívne skúsenosti na vašu prácu. Nikto nie je stopercentný, a ani vy nemusíte byť. Máte právo zmýliť sa, nebyť dokonalá. Veď ak sa aj niečo nepodarí, dá sa to napraviť. Netrápte sa pre veci, ktoré sa ešte nestali. Na to je vždy dosť času. Zmena asi nepríde zo dňa na deň. Ale nájdite odvahu a pokúste sa viac si veriť. Presvedčiť seba aj okolie, že prácu robíte dobre a že na to máte.