Črevné problémy a strach z rakoviny

Mám 22 rokov, trápi ma časté škvŕkanie v bruchu, nepríjemný pocit v črevách, ako by mi ich krčilo, na ľavej strane brucha akoby bublanie alebo ako by mi tam bilo srdce. Niekedy ma pochytí silná, nečakaná bolesť konečníka. No krv v stolici som nespozoroval.

Otázka

Mám 22 rokov, trápi ma časté škvŕkanie v bruchu, nepríjemný pocit v črevách, ako by mi ich krčilo, na ľavej strane brucha akoby bublanie alebo ako by mi tam bilo srdce. Niekedy ma pochytí silná, nečakaná bolesť konečníka. No krv v stolici som nespozoroval.

Niekedy som cítil aj pálenie, neviem čo to môže byť napadá ma len to najhoršie. So stravou nemám problém, niekedy nemám chuť do jedla, ale to je asi preto, že pracujem ako kuchár a cele dni dýcham tie výpary. Nemám z toho dobrý pocit. Mám aj akné, môže to dohromady súvisieť so stravou alebo mám počítať s tým najhorším? Prežil som aj dlhé stresujúce obdobie, mohlo to zanechať následky?

Odpoveď

Nebojte sa toho najhoršieho, pretože to nie sú nijaké príznaky, ktoré by súviseli s rakovinou v tráviacom systéme. Určite ide o niečo iné. Dlhé stresujúce obdobie zanechá u vás nejakú psychotraumu, ale nie naveky, proste to časom prejde, zvlášť vo vašom veku. No ale len v tom prípade ak sa podmienky zlepšili a už nie ste v tej istej stresujúcej situácii stále.

V opačnom prípade sa žalúdočná a črevná nervozita môže zhoršovať a vyústiť vo viaceré komplikácie. Vzhľadom na to, že ste cítil v minulosti aj pálenie, mohlo ísť o príznaky prechodného refluxu čo je spätný návrat žalúdočných štiav (žáha), ktorý sa po dlhšej dobe môže aj skomplikovať a môže viesť až ku vzniku ezofagálnych (pažerákových) vredov, výdutí a divertikulov, ktoré môžu vyvolávať podobné pocity aké máte.

Preto nie je jedno ako sa stravujete a pri pretrvávaní pocitov a problémov by ste mal navštíviť špecialistu gastroenterológa, ktorý sa práve takýmito problémami zaoberá. Mal by tiež preveriť, či sa u vás nepridružila nejaká žalúdočno-črevná bakteriálna infekcia či parazitóza, ako napr. helicobacter a pod., alebo nejaká iná mikrobiálna disproporcia. V každom prípade u vás ide o počiatočné problémy, ktoré sa v spolupráci s odborníkom ľahko vyriešia a nádorového ochorenia sa v tejto chvíli báť nemusíte.

No a stresujúce periódy si musíte riešiť buď sám, alebo za pomoci blízkych či psychológa, pretože sú to síce nepriame faktory, ktoré však v konečnom dôsledku významne ovplyvňujú činnosť tráviaceho traktu a ovplyvňujú negatívne viaceré súvisiace zdravotné problémy (nadúvanie, zlé trávenie, reflux, vredy žalúdka, dvanástnika, dráždivé črevo a pod.). Vaše riešenie je gastroenterológ a nezabudnite mu povedať všetky súvisiace podrobnosti a zdravotné problémy.