Zápchy a bolesť v podbrušku

Moja 71-ročná babička má cystu na ľadvine vo veľkosti 10 cm a tiež aj žlčníkové kamene, ale najviac ma trápi, že trpí zápchou a tiež bolesťami v podbrušku, keď niečo zje, tak ako keby sa jej robia hrudky v bruchu. Nevieme, čo to môže spôsobovať.

Otázka

Moja 71-ročná babička má cystu na ľadvine vo veľkosti 10 cm a tiež aj žlčníkové kamene, ale najviac ma trápi, že trpí zápchou a tiež bolesťami v podbrušku, keď niečo zje, tak ako keby sa jej robia hrudky v bruchu. Nevieme, čo to môže spôsobovať, doktori ju posielajú na kolonoskopiu, ale nevedeli by ste nám poradiť, či to nemôže byť spojené, aj tými ochoreniami čo má?

Odpoveď

Tie zápchy a bolesti v podbrušku a ako uvádzate „hrudky v bruchu“ by mohli byť buď z chronickej zápchy, alebo zo začínajúcej črevnej divertikulózy, ktorú táto zápcha postupne spôsobuje. Dlhodobou konzumáciou stravy s nízkym obsahom vlákniny sa vytvára chronická zápcha a to by mohli byť tie „hrudky v bruchu“ o ktorých píšete.

Stagnujúce kusy stolice potom neskôr vytvárajú divertikuly, čiže výdute na čreve v oblasti črevných kľučiek a záhybov (hlavne na hrubom čreve v oblasti esovitej kľučky). Plnia sa obsahom čreva, ktorý tam stagnuje (zápcha) a neskôr môže spôsobiť zápal a to sú tie rôzne kŕče a bolesti v podbrušku. Vaša babička si musí dať zistiť po vyšetrení a stanovení diagnózy, aký typ výživových a režimových opatrení má dodržiavať.

Pretože, ak je v štádiu chronickej zápchy, tak potrebuje viac vláknitej stravy a pohyb, ale ak už má aj divertikuly, tak by mala jesť malé dávky jedla, a v dostatočných časových odstupoch (nejesť veľa naraz, aby sa črevo neprepĺňalo stravou a nekonzumovať naraz vo väčšom množstve hrubé kusy vláknitej stravy, ktoré majú tendenciu hromadiť sa v divertikuloch. Skrátka musí sa stanoviť najprv presná diagnóza.

Neupresnila ste, v ktorej časti podbruška pociťuje bolesti čo je potrebné pre diagnostiku. Divertikulózne problémy sú lokalizované skôr v ľavom podbrušku a žlčníkové problémy skôr vpravo a vyššie. Nesprávna funkcia žlčníka a produkcie žlče samozrejme ovplyvňujú trávenie a to môže tiež vplývať na správnu tvorbu črevného obsahu. Na základe prítomnosti žlčníkových kameňov sa domnievam, že vaša babička konzumovala menej vlákniny a často nejakú mastnejšiu stravu, či používala často viac tukov a smotanu pri varení, zápražky a pod.

To musí zmeniť a musí jesť vyváženú diétu na ktorú nech sa popýta pri vyšetreniach. Čiže ten žlčník a tie problémy v čreve majú nejakého spoločného menovateľa v dlhodobo nesprávnej výžive a možno aj v životospráve. Tá cysta na ľadvine, to je osobitný problém a neviem sa k nej vyjadriť, lebo ste neuviedla nič o jej charaktere.

Pomocou kolonoskopie chcú lekári upresniť diagnózu na hrubom čreve. Ak sa nepodarí vyriešiť problémy diétou, stravovacím a pohybovým režimom tak tú kolonoskopiu bude musieť absolvovať. No aj po stanovení diagnózy bude pre zlepšenie jej problémov potrebný prísny stravovací a pohybový režim a určitý typ diéty.