Oslabená imunita

Mám 30 rokov.V minulosti som mal problémy s krčnými mandľami. Zvýšené ASLO. V priebehu 8 mesiacov som vybral 7 druhov ATB.Nakoniec sa domnievam, že nie ATB zabralo ale začal som užívať výživový prípravok Podkovičník Mix (dosť často reklamovaný).

Otázka

Mám 30 rokov.V minulosti som mal problémy s krčnými mandľami. Zvýšené ASLO. V priebehu 8 mesiacov som vybral 7 druhov ATB.Nakoniec sa domnievam, že nie ATB zabralo ale začal som užívať výživový prípravok Podkovičník Mix (dosť často reklamovaný). Ale nechcem nič zavrhovať, resp. propagovať. Ale...Odkedy som bral tie ATB, moja imunita šla dole. ASLO v poriadku. Mandle som si nechal,nakoľko problémy s nimi nemám.Istý primár mi neodporúčal ich dať von. Viete, problém spočíva v tom, že nezdravou životosprávou, ak málo spím,...moja imunita spadne-rýchlo sa nachladím a tak.

Pokým som neužíval tie ATB, problém s imunitou som nemal. Ako je to možné? Ako prinavrátiť moju imunitu? Resp.od tej doby mám aj citlivejšie črevá-alkohol, menej zdravé jedlá...Čo môže prinavrátiť mojú imunitu? Nechcem nijak zatracovať ATB, ale myslím si, že mne skôr poškodili. Resp.užíval som ich asi nadmieru. Za Vašu radu Vám vopred ďakujem. Ešte poznámka...prečo na západe netlačia do ľudí toľko ATB? Mám kamarátov v zahraničí a tam predpisujú ľudom viac enzýmov, vitamínov, ATB už len výnimočne.

Odpoveď

Vybrať za 8 mesiacov 7 druhov ATB, tak to je už úctyhodný výkon, ale aj odborne nezvyklá liečba. To ste sa liečil sám, alebo vás tak liečili oficiálne? Takáto intenzívna liečba ATB vám rozvráti prirodzenú bakteriálnu flóru v čreve, ale aj po celom tele a z toho môžu byť závažné komplikácie práve aj s imunitou. Ak nemáte problémy s infekciami v mandliach, tak kde a prečo vlastne beriete ATB. Váš prípad je komplikovaný v tom, že nepoznám vašu celkovú anamnézu a vaše diagnózy aj keď nejaké naznačujete aj teraz aj v minulých otázkach. Celkovo sa zdá že máte snahu skôr o prírodnejšiu liečbu, ale z lekárne vo forme pomocnej liečby rastlinnými doplnkami a nie prirodzenou životosprávou, otužovaním, pohybom a pod. Ak ste bral kvôli mandliam toľko ATB čiže ste mal streptokoky alebo staphylokoky, tak prečo tie mandle nevybrať, veď v zjazvených fokálnych mandliach sa vždy môže niečo opäť usadiť.

Pri návrate imunity spoliehate viac na lekárenské enzýmové preparáty (wobenzým, serapeptázu atd.) teraz na kotvičník. Všetky tieto preparáty sú iba „pasívnou podporou imunity“ a preto vám samy o sebe „nevybudujú“ trvalo dobrý imunitný systém. Všetci máme vo vašom veku imunitný systém od detstva funkčný a vybudovaný a to čo sa deje pri oslabení organizmu a ochoreniach je iba zníženie funkcie imunitného systému. Zvýšenie odolnosti imunitného systému u zdravého človeka sa dosahuje počas prirodzenej životosprávy, teda otužovaním a pohybom na vzduchu a slnku, pri fyzických aktivitách na záhrade v lese, pri hrách a športoch, a pri striedmom konzumovaní prirodzenej všestrannej stravy a nie umelých spracovaných potravinách a ani lekárenských preparátoch aj keď sú na prírodnej báze. Ako som už povedal v úvode, taký počet ATB vám narušil črevnú flóru, ktorá produkuje v čreve rad vitamínov a rôznych esencialnych látok a je treba ju obnoviť a to sa deke aj prirodzene, ale veľmi pomaly. Preto treba siahnuť aj po konzumácii kvasených, ale nekonzervovaných ovocných, zeleninových a mliečnych výrobkoch (čerstvé krátkokvasené ovocné mušty napr. aj burčiak, kvasinkové pivo, kvasené čalamády, uhorky byliny a kyslé mlieko, kefír, jogurt atd.).

Môžete si mnohé pripraviť aj doma, vždy čerstvé a bez konzervantov. No to neznamená, že sa teraz budete od rána nalačno nalievať kyslými kvasnými produktami a bude imunita. Tieto produkty jedzte k pestrej varenej aj čerstvej strave aj ako prílohy a dezerty a nie veľa naraz, ale pravidelne tak 4x týždenne. No jedlo vám samo o sebe nevybuduje imunitu. Poskytuje len zdravé výživové substráty pre jej posilnenie. Imunitu (bunkovú aj protilátkovú) zabezpečujú rôzne typy buniek a dobrá priechodnosť lymfovodov a aktivita celotelového lymfatického systému. A tú zabezpečíte len otužovaním na vzduchu a slnku, rekreačnou prácou, športom a hrami na vzduchu a slnku, a dostatkom spánku a to všetko tiež aspoň 4x týždenne. Imunitný systém je totiž reakčný (obraný) systém na vplyvy okolia a preto zosilneje (tvorí protilátky proti bakteriám, vírusom a antigénom) len ak je exponovaný prirodzeným záťažovým faktorom okolia. Ak len sedíte v chránenom, sterilnom, vykúrenom priestore tak atrofuje nerozvíja obranné schopnosti no a v takýchto priestoroch plných bacilov od ostatných ľudí a prachu z umelých materiálov oslabená imunita podľahne a človek sa nakazuje dookola znovu a znovu (deti v škôlkach, žiaci v školách, dospelí v práci, verejných priestoroch a pod). Príroda je čistá a navyše všetky faktory v nej sú prirodzeného pôvodu a organizmus si s nimi ľahko poradí (imunizuje sa) a získava zdravým spôsobom vyššiu odolnosť voči zime, chladu, prehriatiu,infekciám, fyzickej záťaži a hlavne tu najlepšie zrelaxsuje aj vaša psychika a tá je ďalším významným faktorom pre dobrú imunitu.

Ak ide o závažné infekcie a o zdravie či život, tak musia aj na západe používať pri liečbe antibiotiká. To že málo spíte je samozrejme jednou z vážnejších príšin poklesu imunity, Pri spánku v noci regeneruje nielen celé telo, nervový systém a psychika, ale samozrejmem aj imunitný systém. Absencia spánkovej regenerácie, chronická vyčerpanosť a duševné napätie, frustrácia akéhokoľvek druhu a stresy tvoria celé spektrum vážnych zdravotných psycho-somatických následkov a ochorení vrátane zníženej imunity. Prirodzená životospráva, výživa, regenerácia, to je recept na posilnenie imunity. Veď klimatická liečba na posilnenie chronicky chorých ľudí vznikla už po roku 1950 vo Švajčiarsku a v r. 1857 už v Tatrách v Novom Smokovci otvoril Dr. Szontagh prvé súkromné klimatické sanatóriu. V Amerike aj u nás chodili oslabené deti a paničky už v minulých storočiach na farmy a na vidiek s tým istým zámerom - posilniť organizmus a odolnosť. Dvojtýždenné liečenie na Štrbskom plese v Tatrách urobí s vaším zdravím zázrak. A potom aj doma chodievajte pravidelne na túry, na bycikel, do lesov a na záhradu, začnite behať posilujte, alebo aspoň cvičte 4x týždenne doma na deke pri otvorenom okne a pod. Ste mladý a máte na to. A keď si pri tom dáte občas kotvičník, alebo iné pomocné preparáty na imunitu, tak dosiahnete posilnenie celého tela aj imunity. Len liekmi a preparátmi je len na krátky čas a nie na trvalo.

O kotvičníku ako aj o iných povzbudzujúcich preparátoch treba vedieť, že ich účinky nepociťujú zdraví ľudia u ktorých všetko funguje. Samozrejme oslabení ľudia po chorobe pocítia priaznivé účinky liekov a rastlinných povzbudzujúcich a liečivých drog no tento efekt nemôže natrvalo nahradiť skutočné zdravie, ale len dopomôcť dosiahnuť ho. Potom sa všetky podporné lieky a látky užívaju už len sporadicky pri opätovných ťažkostiach a recidívach ochorení. Treba vedieť, že rovnaký účinok ako majú rôzne lekárenské preparáty a doplnky na prekrvenie a srdcocievny systém, má práve pravidelná pohybová aktivitaale s tým rozdielom, že tu je efekt trvalý, ale pri liečivách len dočasný a len kým beriete príslušný produkt. A ten sa nedá brať stále lebo sa prejavia aj nežiadúce účinky. Každý životabudič má dve fázy pôsobenia, najprv vás vybičuje k životu a potom nasleduje útlm a depresia. A brať ho stále nemôžete pretože ako hovorí stará ľudová múdrosť „ chorému liek pomôže, ale zdravému uškodí“. A v tom sa skrýva veľké umenie správnej liečby – vedieť kedy liek podať a kedy ho vysadiť. A potom nasadiť rehabilitačnú, posilňujúcu, režimovú aj klimatizačnú terapiu a pre bežný život si vypracovať posilňujúci životosprávny a výživový režim, ktorý budete dodržiavať už celý život. A ak občas ochoriete ako každý z nás tak si možete nakrátko pomôcť aj kotvičníkom či inými prírodnými produktami.