Vypadávanie obočia a rias

Mám 33 rokov a problém s vypadávaním obočia a rias už niekoľko rokov. Vypadávajú mi najviac týždeň pred menštruáciou, aj vtedy, keď sa nelíčim. Postupne však dorastú a takto to ide dokola. S vypadávaním vlasov a iného ochlpenia problémy nemám.

Otázka

Mám 33 rokov a problém s vypadávaním obočia a rias už niekoľko rokov. Vypadávajú mi najviac týždeň pred menštruáciou, aj vtedy, keď sa nelíčim. Postupne však dorastú a takto to ide dokola. S vypadávaním vlasov a iného ochlpenia problémy nemám. Endokrinologické aj gynekologické vyšetrenia som mala v poriadku, som však anemická. Minulý rok som podstúpila myomektómiu a mám PCOov. Okrem toho užívam Bisocard proti búšeniu srdca.

Podľa lekárov môže vypadávanie rias a obočia zapríčiňovať stres, stav sa totiž zhoršil aj po operácii myomu a iných operatívnych zákrokoch. Kvôli úprave menštruačného cyklu som užívala HAK Yasminelle, ktorá mi však nevyhovovala, dokonca mi riasy a obočie padali ešte viac. Hneď potom som kvôli posunutiu cyklu užívala Norethisteron Zentiva, po ktorom mi chĺpky na obočí dorástli a nepadajú a zatiaľ je to v poriadku. Môže mi chýbať nejaký ženský hormón, napriek tomu, že vyšetrenia boli v poriadku?

Odpoveď

Riasy i obočie, rovnako ako vlasy, sú veľmi ovplyvnené vašou životosprávou. Ak máte dni plné stresov, nestíhate jesť, teda telo nedopujete žiadnymi vitamínmi, magnéziom či železom, začnú strácať silu a pevnosť a postupne začnú aj vypadávať.

V podobných prípadoch často vzniká začarovaný kruh – čím viac sa trápite a ste v strese, tým viac Vám mihalnice vypadávajú. Tak, ako existujú rôzne prípravky a kúry na spevnenie vlasov, resp. zníženie ich vypadávania, nájdete v lekárni alebo v kozmetických salónoch špeciálne prípravky aj na riasy a obočie. Sú to rôzne gély podporujúce rast rias alebo krémy s keratínom a ricínovým olejom, ktoré zvyšujú ich elasticitu, ale aj odolnosť voči škodlivým vplyvom. Určite voľte vhodnú kozmetiku na odličovanie a nikdy nechoďte spať nalíčená, skúste nájsť spôsob ako relaxovať, dodržiavajte zásady zdravej výživy... Nadmerné vypadávanie mihalníc i obočia môže byť tiež následkom nízkej hladiny železa v krvi (anémie). Užívaním železa a vhodnou stravou sa Váš problém môže vyriešiť.