Pupienok na nose

Chcela by som poradiť ohľadom pupienka na nose. Nie je to nič vážne ale už to tam mám cez tri roky a stále sa toho neviem zbaviť. Je to asi pol centimetrový pupienok na nose ktoré je neustále červené. Sem tam sa začervená ešte viac, navrie ale vytlačiť nejde.

Otázka

Chcela by som poradiť ohľadom pupienka na nose. Nie je to nič vážne ale už to tam mám cez tri roky a stále sa toho neviem zbaviť. Je to asi pol centimetrový pupienok na nose ktoré je neustále červené. Sem tam sa začervená ešte viac, navrie ale vytlačiť nejde. Sem tam sa na tom spraví pupienok ktoré sa ľahko vytlačí, ale nezmizne to. Kožná doktorka mi povedala že je to zapálená mazová žľaza. Mastička, ktorú mi na to dala mi absolútne nepomohla. Vyskúšala som na to eryfluid, zineryt a rôzne krémy a mastičky ale stále nič nepomáha.

Odpoveď

Dobrý deň, jedná sa o to, že žľazy produkujú kožný maz, ktorý chráni našu pokožku pred nadmerným vysušovaním, podieľa sa na procese termoregulácie a chráni ju pred infekciou.

V dôsledku pôsobenia hormónov sa tvorba mazu zvyšuje a môže dôjsť k upchatiu mazových žliaz, cez ktoré sa maz dostáva na povrch pokožky. Vzniká zápalový proces, ktorý sa zosilňuje v dôsledku prítomnosti mikróbov. Ak mazová žľaza nepraskne pri znemožnenom odtoku mazu, výsledkom býva zápal - nahnisaná vyrážka. Vyrážka sa vytvorí ako následok podráždenia pokožky. Keď sa zapáli, na koži sa objavujú pľuzgieriky, ktoré môžu mať niekedy aj prekvapujúce rozmery, majú výraznú červenú farbu. Ja by som Vám odporučila pokožku pravidelne čistiť do hĺbky čistiacim mliekom/gélom, tonikom, doplňte sérum na čistenie pórov a lokálny krém na akné s obsahom kyseliny salicylovej, plus hydratačný krém.

Najčítanejšie články