Rozdiel v diagnóze

15.8.2013 bola naša 11 ročná dcéra operovaná - odstraňovali jej kostný výrastok na stehennej kosti. Operácia vraj prebehla bez problémov, výrastok mal cca 4x5 cm (nikdy predtým žiadne problémy a bolesti nemala, nevedeli sme o tom výrastku a vraj ho tam mala možno aj niekoľko rokov).

Otázka

15.8.2013 bola naša 11 ročná dcéra operovaná - odstraňovali jej kostný výrastok na stehennej kosti. Operácia vraj prebehla bez problémov, výrastok mal cca 4x5 cm (nikdy predtým žiadne problémy a bolesti nemala, nevedeli sme o tom výrastku a vraj ho tam mala možno aj niekoľko rokov). Hojí sa jej to dobre rýchlo, po týždni už chodila bez barlí, po 10 dňoch tancovala v súbore.

Diagnostikovali jej to ako D21.2. Keď sme boli po mesiaci na kontrole, kedy nám povedali aj výsledky z histológie, vyjadrili sa že \"malo by to byť v poriadku\". Na lístku bola ale diagnóza C40.2 za tým výsledky z histológie a diagnostický záver bol opäť D21.2. Poslali nás domov s tým, že ďalší postup určí obvodná lekárka, ktorá ale taktiež nerozumela tomu, prečo je tam napísaná aj tá diagnóza C40.2? Uzavrela to tým, že ak by to bolo skutočne zhubné, neposlali by nás domov, ale na onko. Viete mi to vysvetliť?

Odpoveď

Toto je naozaj nepríjemný omyl a nejasnosť, pretože medzi diagnózou D21.2 a diagnózou C40.2 je podstatný rozdiel v neškodnosti a zhubnosti. Len ma udivuje, že túto nejasnosť nevykonzultovala obvodná lekárka s odborným pracovníkom histológie, ktorý robil popis výsledku a diagnózu a že vás necháva v zbytočnej neistote.

Zavolajte jej nech to dorieši a prípadne zavolajte vy rovno na histológiu aby vám vysvetlili túto nezrovnalosť. Nemému decku ani vlastná mater nerozumie. Ak sa neozvete, budete žiť v zbytočných obavách.