Podozrenie na meningitídu

Mám 19 rokov a 6.9 som bol prijatý na infekčné oddelenie s podozrením na meningitídu. Výsledky z lumbálnej punkcie som mal na všetky typy meningi.(A,B/E,C,..) negatívne a možno aj preto som bol liečený aj na bakteriálnu aj na vírusovú.

Otázka

Mám 19 rokov a 6.9 som bol prijatý na infekčné oddelenie s podozrením na meningitídu. Výsledky z lumbálnej punkcie som mal na všetky typy meningi.(A,B/E,C,..) negatívne a možno aj preto som bol liečený aj na bakteriálnu aj na vírusovú. 20.9 som bol prepustený do domácej liečby na dobu jeden mesiac počas ktorého budú raz za čas kontroly u obvodného a na infekčnom.

Mal by som na Vás ale takú dosť možno primitívnu a dosť zlú otázku, a možno to bude vyzerať tak, že si nevážim svoje zdravie. Ale 12.10 má môj známy svadbu a chcel by som sa spýtať, či môže mať nejaké následky, ak budem piť alkohol? Keby to nie je svadba tak určite nepijem, natoľko si svoje zdravie vážim, ale predsa len, je to dosť blízka osoba.

Odpoveď

Meningitída je mimoriadne závažné infekčné ochorenie, zvlášť pre malé deti. Vy ju síce nemáte potvrdenú, ale máte podobné príznaky, čiže môže asi ísť aj o niečo iné a preto musíte byť opatrný kým sa potvrdí nejaká diagnóza.

Preto je správne ak po náročnej liečbe a nejasnej infekčnej diagnóze zvažujete požitie väčšieho množstva alkoholu. Neviem v akom ste teraz stave a aké príznaky pociťujete, zdá sa že ešte nie ste z toho celkom vonku a preto by som doporučil opatrnosť a väčšiemu množstvu alkoholu by som sa vyhol. Môžete skúsiť, no nie nalačno, ale až po konzumácii prvých chodov (polievky a ďalšieho jedla) hlt vína a uvidíte ako vaše mozgové cievy zareagujú. No tak či tak si na tej svadbe veľa alkoholu neužijete vzhľadom na váš stav a preto sa s tým zmierte a nepite viac aj keby ste sa po prípitku cítil v pohode.