Tvorba modrín nie je hneď leukémia

Mám 15 rokov a asi pred mesiacom sa mi začali tvoriť modriny na rukách,nohách aj na bokoch bez toho aby som sa niekde udrela. Keď som s tým prišla k doktorke zobrala mi krv výsledky boli v poriadku a potom to už neriešila.

Otázka

Mám 15 rokov a asi pred mesiacom sa mi začali tvoriť modriny na rukách,nohách aj na bokoch bez toho aby som sa niekde udrela. Keď som s tým prišla k doktorke zobrala mi krv výsledky boli v poriadku a potom to už neriešila. Keď som mala krátke tričko tak sa ma pýtali či ma náhodou doma netýrajú. Na pravej ruke mám modrinu asi 7x6cm.

Tak som išla znova k doktorke teraz mi dala číslo na hematológiu. No tam ma objednali až na november. K tomu v poslednom čase som veľmi unavená nato že som nikdy nebola veľký spáč. Spávam aj cez deň-vtedy kedy sa mi dá. Vedeli by ste mi povedať či to môže byť vážne? Pretože moja doktorka sa o nič nezaujíma.

Odpoveď

Ak je pravda, že popisované modriny vznikajú spontánne a samovoľne, tak vyšetrenie na angiológii (cievne) a hematológii je prvoradou samozrejmosťou, pretože okrem menej závažných angiologických a diagnóz je tu aj riziko závažnejších, ktoré treba vylúčiť. Tieto príznaky samotné ešte môžu mať aj mnoho menej závažných príčin. Lekárka vychádza z toho, že máte dobrý krvný obraz. No aj tak vaše príznaky vyžadujú širšie spektrum vyšetrení na odhalenie príčin zvýšenej tvorby modrín.

Preto ak bude jej prístup naďalej vlažný tak sa podľa toho sa zariaďte a prípadne choďte za niekým iným. Nebojte sa tých možností tvorby modrín je veľa aj menej závažných, ale potup je taký, že najprv sa musia vyšetriť a vylúčiť tie najzávažnejšie. No môže ísť aj o bežné problémy so zrážanlivosťou krvi či krehkosťou cievnych kapilár a lámavosťou ciev, hormonálne problémy a pod. Takže len vyčkajte na výsledky vyšetrení a nemajte hneď prehnané obavy.