Hrčka pod jazykom a karcinóm slinných žliaz

Už rok aj 2 mesiace mám hrčku v ústach. Je lokalizovaná v dolnej časti úst,z vnútornej strany pri koreni jazyka naľavo. Je tvrdá, pohyblivá, farbou splýva s ústnou dutinou.

Otázka

Už rok aj 2 mesiace mám hrčku v ústach. Je lokalizovaná v dolnej časti úst,z vnútornej strany pri koreni jazyka naľavo. Je tvrdá, pohyblivá, farbou splýva s ústnou dutinou. Nezväčšuje sa, stále je veľkosti malého hrášku. Prosím Vás môže sa jednať o nádor? Hrčka nerastie ale ani nezmizla. K lekárovi určite idem ale až o týždeň a mňa to dosť vystrašilo.

Odpoveď

Ak idete o týždeň k lekárovi tak potom ste si sama najlepšie poradila, lebo dovtedy sa nič nemôže stať. Najskôr ide len o upchatú či zapálenú slinnú žliazku prípadne jej infekciu a pod. Možno si príliš intenzívne čistíte zuby a ďasná, alebo s tvrdšou kefkou a pri tom sa porania a podráždia mäkké sliznice úst.

Príliš časté používanie ústnych chemikálií a vôd, agresívnych zubných pást a nesprávne čistenie vedie aj k takýmto problémom. Pre vylúčenie aj iných závažnejších diagnóz však choďte na odborné posúdenie nálezu. Karcinóm slinných žliaz je veľmi zriedkavý a súvisí s istými rizikovými faktormi a príznakmi, ktoré vy nemáte.