Črevné problémy

Mám 21 rokov a moje problémy sa začali minulý rok v decembri. Keďže som mala zlé stravovacie návyky dlhé roky [veľa cukru, málo ovocia a zeleniny] a koncom minulého roka aj málo pohybu mala som zápchu a z toho aj žalúdočné problémy.

Otázka

Mám 21 rokov a moje problémy sa začali minulý rok v decembri. Keďže som mala zlé stravovacie návyky dlhé roky [veľa cukru, málo ovocia a zeleniny] a koncom minulého roka aj málo pohybu mala som zápchu a z toho aj žalúdočné problémy. Bola som aj na gastroskopii a všetko bolo v poriadku. Zmenila som stravu začala užívať probiotiká [Bion 3 ]a po mesiaci sa cítila dobre. Ale keďže som vďaka tým žalúdočným problémom strašne schudla a cítila sa slabá, keď sa mi stav zlepšil začala som horšie stravovat a prestala užívať probiotiká tak za mesiac, mesiac a pol som znovu začala mať problémy s trávením, ťažko po jedle, plynatosť, škvŕkanie v črevach, problémy s vyprázdnením, hlieny v stolici dva krát krv na toaletnom papiery po stolici a potom sa k tomu pridala celková slabosť a malátnosť. Niekedy stav až na odpadnutie a to pociťujem už 4 mesiace.

Znovu som začala brať probiotiká [BIon 3], ale stav sa nezlepšil akurát že som ale po dvoch mesiacoch užívania viacej vládala prechádzať sa po vonku ... a k tomu mávam strašnú chuť na sladké, stále by som niečo jedla, mám aj problémy s tlakom, už od januára tohto roka mi vynecháva menzes, ale vyšetrenie okolo toho v poriadku...

Robili mi aj krvné testy mala som zvýšené onkomery 125 doktorka povedala že mám zápal a asi tomu nasvedčuje aj zväčšená uzlina na slabine v pravo brala som aj antibiotika a zatial neviem či zápal prešiel a ešte počujem šumenie v pravom uchu neustále. Bola som aj na vyšetreni štítnej žľazy čaká ma ešte sono krvné testy asi v poriadku keďže mi zatiaľ nevolali a povedali že zavolajú ked budú zlé ... idem za mesiac ešte na gastro, ale mám strach hlavne z tých zvýšených onkomerov som čítala, že to môže znamenat aj nádor v črevach... alebo mám ešte podozrenie na kandidózu, lenže keď to poviem doktorke tá ma asi vysmeje...

Odpoveď

Onkomarkery sú zvýšené aj pri zápalových procesoch a neznamenajú hneď prítomnosť nádoru. Tak to správne posúdila aj lekárka a preto sa nádoru v čreve nemusíte báť. Váš problém je niekde inde a ako ste naznačila bola ste závislá napr. na cukre a sladkostiach a zrejme celá vaša životospráva a výživa bola dlhodobo veľmi zlá. Musíte sa začať prirodzene pestro a zdravo stravovať a začať s pravidelnými rehabilitačnými pohybovými aktivitami posylovaním a psychohygienou. No sama to asi nezvládnete a treba pomoc rodiny a lekára v tejto problematike. Probiotiká nie su nijaký univerzálny liek na vaše komplikácie a problémy. Gastroskopia potvrdila, že nemáte v čreve nejaký závažný nález a tak nádej na zlepšenie zmenou životosprávy, výživy, pohybom, cvičením a psychohygienou je veľká.