Opakovaný zápal hrdla

V poslednom období (cca 1 rok) mávam opakovane zapálené hrdlo (červené s viditeľným bielym povlakom). V detstve som nebýval veľmi chorý a ak, tak som mal angínu.

Otázka

V poslednom období (cca 1 rok) mávam opakovane zapálené hrdlo (červené s viditeľným bielym povlakom). V detstve som nebýval veľmi chorý a ak, tak som mal angínu. Teraz mm 41 rokov a mierne oslabenú imunitu. V priebehu zápalu sa mi objavia červené bolestivé fliačiky aj na podnebí. Teploty vysoké nemávam. Moja lekárka vyskúšala už viacero antibiotík (Augmentín, Zinat...) no liečba trvá dlho a po preliečení sa mi v priebehu 2 mesiacov bolesť hrdla vracia späť. Naviac po užívaní antibiotík sa mi na jazyku a stenách ústnej dutiny vytvorí hrubší biely povlak so žltkastým nádychom. Robili mi aj výter z hrdla - výsledok bežná flóra. Moja lekárka mi doporučila kloktať teplou vodou s kamilkami a štipkou sody bikarbóny plus minimalne 7 x denne užívať Bioparox. Trápia ma tie fliačiky na podnebí a pravidelnosť zápalu hrdla. Ďakujem za radu, ako ďalej postupovať. Opäť po mesiaci kľudu mám zapálené hrdlo s bielymi fľakmi a červenými fliačikmi na podnebí.

Odpoveď

Podľa Vášho opisu môže s vysokou pravdpodobnosťou ísťo o mykotickú či kvasinkovú infekciu (bežná mokrobiologické vyšetrneie to nemusí zachytiť). Tietoprejavy môžu mať súvis s oslabenou imunitou, ale aj s opakovaným užívaním antibiotík, kedy vám v ústnej dutine vzniká tzv. dysmikrobia. Jednoznačnú liečbu cez internet bez vyšetrenia Vám nemôžem dať. Čo môžete rozhodne urobiť je, že si kúpite probiotické pastilky (t.j. tabletky ktoré sa nezapíjajú, ale ruzpúšťajú sa v ústach ako cukrík), napr. mám dobrú osobnú skúsenosť s probiotickými pastilkami BioGaia (odporúčam užívať jednu ráno nalačno a jednu večer), prípadne iné, ktoré vám ponúknu v lekárni.

Ak sa výskyt vašich problémom výrazne obmedzí, či vymizne, tak mi napíšte, že ste spokojný (pre mňa dôležitá spätná informácia), ak toi nepomôže, tak sa dajte vyšetriť a liečiť u imunológa, prípadne okrem bežných imunodeficitov do úvahy prichádza aj tzv. cyklická neutropénia, čo je ochorenie, ktoré rieši buď hematológ, alebo imunológ. Okrem tohto, bolo by fajn, keby sa vám na to pozrel aj špecialista krčiar.