Zápach v nose

Od júla, teda 4 mesiace, mám zápach v nose. Niekedy dokážem rozpoznať aj iné vône, ale niekedy nič len stále rovnaký smrad aj celé hodiny.

Otázka

Od júla, teda 4 mesiace, mám zápach v nose. Niekedy dokážem rozpoznať aj iné vône, ale niekedy nič len stále rovnaký smrad aj celé hodiny. Som alergička na peľ a užívam Zodak a nosový spray Avamys. Bola som na vyšetrení ORL: výtery z nosa, ucha, hrdla negatívne. Vybrala som antibiotiká Rovamicín a neskôr Citirizíne, vyšetrenie CT nosových dutín a hlavy tiež v poriadku. Vyšetrenie na neurologii bez zmien, vyšetrenie u očnej lekárky predné aj zadné pozadie, tiež vyšetrenie a panoramatický snímok u stomatochirurga bez fokusu.

Zatiaľ mi moja obv. lekárka predpísala Kavinton, čo mi nič nepomáha a beriem ho už 4.týždeň. Stravujem sa kontrolovane, zdravo, denne surová zelenina, ovocie, šťavy. Takmer žiadne konzervy ani polotovary, sladkosti denne, ale veľmi malé množstvo (pol keksíka, ku káve raz denne). Iné závažné ochorenie nemám. Skúsila som aj vyhrievanie infračerv. lampou, naparovanie harmančekom, a výplach nosa 4 týždne koloidným striebrom, tiež výplach morskou vodou s pobytom pri mori 14 dní. Nič mi nepomohlo, budem rada, ak mi tu niekto odpovie, čo s tým.

Odpoveď

Z Vášho opisu usudzujem, že špecialistu ORL ste už navštívili (okrem neho aj oftalmológa a neurológa) a absolvovali ste už aj sadu významných vyšetrení. To je dôležité, lebo takto sa s vysokou pravdepodobnosťou, hraničiacou s istotou t.č. vylúčili závažnejšie formy dysosmie/parosmie (t.j. poruchy čuchu), ako sú infekcia Naegleriou fowleri, či nejaké nádorové ochorenie.

Hľadajme teda nejakú jednoduchšiu (a častejšiu) príčinu: Dobrý znamením je to, že občas cítite reálne vône, občas iba akýsi smrad. Môže ísť aj o čuchové halucinácie. Ich príčinou môžu byť zápalové zmeny v sliznici nosa a prinosových dutín. Píšete, že ste alergička a užívate Avamys, ale nenapísali ste, či ho užívate denne a dlhodobo, alebo len príležitostne v krátkych niekoľkodňových kúrach. Ak ho užívate len príležitostne, tak ho skúste užívať v štandardnej dávke (1x denne po dva vstreky do nosových dierok) po niekoľko týždňov až mesiacov. Alebo - ak vám Avamys nesedí (napr. tým, že vás po aplikácii v nose dráždi), skúste si dať predpísať Rhinocort Aqua 64 a užívajte do 2x1 denne po dobu niekoľko týždňov až mesiacov - čuch by sa vám mal obnoviť.

Nevyhrievajte sa infračervenou lampou - toto je pre vás úplne nevhodný postup! Nevyplachujte sa harmančekom , čo najmenej zásahov. nechajte to na Avamys alebo Rhinocort. Ak by vás trápila suchá sliznica v nose (častý problém počas vykurovacej sezóny), tak si v spálni vzduch zvlhčite zvlhčovačom na 50-55% rel. vlhkosti, môžete si aplikovať počas dňa - ak treba - aj sprej s imitáciou morskej vody. Napíšte mi časom, ako sa vám pri mnou navrhnutej liečbe darí, či došlo k reštitúcii čuchu.

Z môjho pohľadu je veľmi dobrým odborníkom na problémy, ako ste opísali, primár Barta z UNK kliniky NCM na Antolskej v Bratislave.