Hrčka pri konečníku a nádor

Pred nejakým časom cca pol roka sa mi objavila malá hrčka v oblasti perinea bližšie pri konečníku ale nie úplné pri ňom. Začala sa zväčšovať, bolo to aj dosť bolestivé najmä pri bicyklovaní.

Otázka

Mám 24 rokov. Pred nejakým časom cca pol roka sa mi objavila malá hrčka v oblasti perinea bližšie pri konečníku, ale nie úplné pri ňom. Začala sa zväčšovať, bolo to aj dosť bolestivé najmä pri bicyklovaní. Tak som šiel za lekárkou. Tá ma poslala k chirurgovi, ten ma prezrel a poslal k urológovi. Urológ tej hrčke nevenoval až tak pozornosť spravil mi klasickú prehliadku a dal mi papierik pre chirurga že urologické vyšetrenie je v poriadku.

Chirurg ma ešte raz prezrel a predpísal mi čaj z dubovej kôry (sedavé kúpele v ňom) o týždeň som mal prísť na kontrolu. Hrčka sa zmenšila. Chirurg mi na kontrole povedal, že z najväčšou pravdepodobnosťou to bude cysta (povedal aj jej názov ale ten som zabudol) a že mam prísť o mesiac na kontrolu. To som neprišiel lebo som bol v zahraničí. Tú hrčku tam stále mám raz je väčšia, raz je menšia a dosť mi aj prekáža pri sedení. Ale to by mi bolo aj jedno, hlavne ak by som mal istotu, že to nie je nič vážne.

Ešte ma napadlo, že predtým než sa mi spravila tá hrčka som mal dlho problémy pri stolici, ale to som doktorovi nespomenul: krvácanie, niekedy bolesť konečníka, na WC chodím 3 - 5x denne a stále mám pocit nedostatočného vyprázdnenia. Krvácanie prešlo, mám pocit, že v tom čase keď sa objavila tá hrčka, ale to neviem isto.

Odpoveď

Všetko čo ste uviedol naznačuje, že ide o hemoroidy a nie o niečo vážne (napr. nádor).

Venózny (žilný) pletenec v okolí a vnútri konečníka sa môže zduriť, rozšíriť, trombotizovať a jednotlivé (kŕčové) žily konečníka aj vyhreznúť do čreva, alebo von čo sa označuje ako vnútorné ,alebo vonkajšie hemoroidálne ochorenie. Vonkajšie hemoroidy sú ľahšie liečiteľné či chirurgicky odstrániteľné, vnútorné sú nebezpečnejšie, ťažšie liečiteľné konzervatívne aj chirurgicky.

Škoda že ste si nezapamätal ako chirurg presne pomenoval cystu no liečba dubovou kôrou sa aplikuje práve aj na hemoroidálne cysty čo sú v podstate uzavreté hemoroidálne útvary. Ak sa ich nepodarí zmenšiť či odstrániť použitím detralexu (čípky, tablety) masťou Faktu, hygienou a nedráždivou, vláknitou výživou, dostatkom tekutín, pohybom, potom často prichádza na rad chirurgický zákrok. No bez trvalej zmeny životosprávy, výživy a hygieny sa môžu hemoroidy tvoriť znovu. To že chodíte na WC 3-5x denne dráždi konečník a napomáha tvorbe hemoroidov. Je chybou, že ste prerušil liečbu. Samotné kúpele vo výluhu z dubovej kôry nemusia pomôcť. Chybou bolo aj to že ste nespomenul lekárom všetky anamnestické údaje a preto brali váš problém na ľahšiu váhu.

Pri komplexnejšej konzervatívnej liečbe ako ju popisujem v predošlých riadkoch, by ste sa možno vyhol chirurgickému riešeniu aj keď nejde o nijaký vážny zákrok. Zanedbané hemoroidy a neznalosť hygienickej, životosprávnej a výživovej prevencie môže viesť časom k vážnejším zdravotným problémom s trombotickými žilami v konečníku. Choďte a povezdte lekárom všetky údaje v súvislosti s vašim problémom a oni vám predpíšu adekvátnejšiu liečbu režim a diétu.