Nadmerné množstvo hlienu v nose

Začalo sa to ako klasické vírusové ochorenie - nádcha, kašeľ, bolesť hrdla, do týždňa som bola ok, ale nádcha nezmizla.

Otázka

Už 6 týždňov sa liečim. Začalo sa to ako klasické vírusové ochorenie - nádcha, kašeľ, bolesť hrdla, do týždňa som bola ok, ale nádcha nezmizla, začala som fúkať tmavožlté hlieny, keď nabrali hnedý nádych, šla som k lekárke. Dostala som Pamycon, nezabralo, stále sa mi nos napĺňal takými hlienmi vo veľkom nmnožstve. Chceli mi spraviť výter z nosa a hrdla, ale museli sme týždeň čakať, kým sa nosová sliznica opäť osídli. Medzitým ma už začalo silno pichať v pravom líci (asi trojklanny nerv).

Výter spravili, ale doktorka medzitým neordinovala, tak som šla na krčné. Po RTG zistili zápal dutín najmä na pravej strane - dostala som Suprax. Kým som ho brala, prišli výsledky výteru. V nose Neisseria, v hrdle Streptococcus (mám ho už cca 13 rokov a neviem sa ho zbaviť aj po opätovnom preliečovaní), nesisseria, corynobacterium. Mala som dobrať Suprax 10 dni (líce prestalo bolieť), ale ani po ňom mi nebolo lepšie. Tak som prešla na Doxybene. Beriem ho deviaty den. Je mi trochu lepšie, ale počas posl. týždňa som asi tri razy vyfúkla z nosa hlien, v ktorom boli akoby modré vlákna (krátke). Čo to môže byť? Veľmi pekne ďakujem. Už som z toho unavená...

Odpoveď

Modré sfarbenie vlákien v nosovom sekréte je produktom daktorých baktérií (alebo je výsledkom reakcie prúžkov krvi natrávených daktorými baktériami). Neznamená to nič zlé a predpokladám, že v čase, kedy ste dostali moju odpoveď na Vašu otázku už doxybene dobre zabral a ste na ceste k uzdraveniu. Ak Vám problém pretrváva, treba zopakovať výter z nosa na mikrobiologické vyšetrenie a Váš lekár by mohol na žiadanku poznačiť, že má podozrenie na infekciu Pseudomonas pyocyanea.