Problém s hlbokým nádychom

Čítala som tu príspevky od ľudí ktorý maju problém sa nadýchnuť zhlboka. Či platí u každého že je to psychického pôvodu alebo sa môže jednať o pridruženie k inému ochoreniu.

Otázka

Čítala som tu príspevky od ľudí ktorý maju problém sa nadýchnuť zhlboka. Či platí u každého že je to psychického pôvodu alebo sa môže jednať o pridruženie k inému ochoreniu. Mne sa začalo zle dýchať keď mi diagnostikovali cervikokraniálny syndróm. Som po rehabilitáciach, podľa potreby beriem lieky od bolesti inak už ma problémy veľmi netrápia. Mávala som silné bolesti hlavy. Cca od mala mám problém so zaspávaním, no v poslednej dobe sa mi spí horšie, budím sa častejšie, som nevyspatá a neviem si nájsť správnu polohu. Môže to súvisieť s tým? Niekedy je to hrozne nepríjemne ale zvykne to prejsť a ako tak dýcham v pohode.

Odpoveď

Problém s hlbokým nádychom máva najčastejšie podklad v psychike - zvyčajne je prejavom stresu, alebo nadmernej únavy, vyčerpanosti, prepracovanosti. Vy píšete, že tieto problémy začali, až keď vám diagostikovali cervikokraniálny syndróm. Mám tomu rozumeť tak, že problémy s dýchaním začali až po diagnóze ccervikoraniláneho sy.? Lebo ak áno, potom som náchylný predpokladať, že váš problém má pôvod skôr v psychike - strese z toho, že vám "našli" diagnózu.

Váš problém ale napravdepodobnejšie súvisí s príčinou, ktorú ste si sama diagnostikovali - s chronickou nevyspatosťou. Skôr než lieky tu môže pomôcť vhodný anatomický vankúš pod hlavu (napr. z materiálu Tempur a jeho viac alebo menej úspešných napodobenín) a dobrý matrac, ktorého konštrukcia zohľadňuje potreby ľudí s poruchou funkcie chrbtice.

Ak ani po takýchto opatreniach vám problémy s dýchaním neprejdú, tak sa dajte vyšetriť u špecialitru-pneumológa, ktorý -ak to bude potrebné, môže indikovať aj ďalšie vyšetrenia, napríklad vyšetrenie v spánkovom laboratóriu.