Dlhodobé zahlienenie u syna

Mám 3,5 ročného syna. Dojčený bol do jedného roka. Má syndróm dráždivého čreva od narodenia.

Otázka

Mám 3,5 ročného syna. Dojčený bol do jedného roka. Má syndróm dráždivého čreva od narodenia. Trpel silnými kolikami - krče, meteorizmus po mliečnych potravinách, niektorom ovocí do cca 2 rokov. Teraz neznáša už len kravské mlieko, tvaroh a maslo. Mlieko vo varenom stave, aj väčšinu jogurtov strávi. Sme sledovaní na gastroent.

Malý prvého 2,5 roka nebýval chorý - sem-tam číre sopliky, nijake atb. Vo veku 2,5 roka sme ho dali do škôlky (október 2012), odvtedy začal byť chorý cca každé 3 týždne. Tento rok 2013 bol chorý už 11x, 3x zápal uší - masívne streptokok, bral 3x atb, v noci chrápal, nasledoval výber výrazne zväčšenej nosnej mandle a ventilačné trubičky do ušiek (jun), ktoré vybrali v auguste. Odvtedy uši ok, ale cca 2-3 mesiace je neustále zahlienený. Mal robené alergické testy, všetko zatiaľ v poriadku, aj čo sa imunity týka. Obaja s manželom sme alergici (manžel pele, ja roztoče). Pediatrička odporučila denne sanatórium (inhalujú Vincentku) pod záštitou alergologicko - imunologickej ambulancie.

Pani doktorka tvrdí, že je to u malého začínajúca alergia, syn berie už 3 týždne antihistaminika, zlepšenie nevidím. Sem - tam má číry soplík, takmer nekašle, ale to zahlienenie počuť, keď rozpráva. Predtým krásne rozprával, teraz je mu rozumieť menej, počujem pri dýchaní hlieny a ako ich glgá, ale nič nevyfúka (fúkať vie) a ani nekašle. Stále dýcha ústami, aj keď ho upozorňujeme takmer bez prestávky. Ako mu viem pomocť a prečo sa nedá odhlieniť? Nemôže predsa brať Mucosolvany, Solmucoly a Sinuprety bez prestávky dlhé týždne.

Odpoveď

Základná chyba bola, že ste Vášho syna dali do škôlky predčasne - tam ho to naštartovalo nesprávne a potom sa na nejaký čas tie choroby zacyklili a rozhasili chlapcovi reguláciu hlienotvorby v horných dýchacích cestách. Nuž ale asi ste inak nemohli, predpokladám, že ste tak urobili (dali chlapca do škôlky vo veku ani nie tri roky) pod tlakom sociálnej situácie.

Teraz treba riešiť problém so zahlieňovaním. Vzhľadom na Váš opis priebehu a náčrt výsledkov imunoalergolog. testov nevidím naozaj cestu v tom, aby ďalej užíval antihistaminiká, ktoré - ako píšete - chlapcovi nepriniesli nijakú úľavu a dlhodobým riešením nie sú ani mukolytiká (Musocolvan, Solmucol a pod.). Z môjho pohľadu optimálnym krokom by bolo skúsiť na tri až šesť týždňov podávať Vášmu synovi nízkodávkovaný nosový kortikoidný sprej, napríklad Flixonase, Nasobec alebo Rhinocort 2x denne po jednom vstreku do nosových dierok. Ak by ani po dvoch-troch týždňoch sa nedostavil očakávaný efekt, tak do úvahy prichádzajú aj iné liečebné možnosti, tieto už ale presahujú rámec internetového poradenstva a vyžadovali by si, aby som chlapca vyšetril a odsledoval.