Astma - liečba bez liekov

V minulosti som mala výrazne pozitívne kožné testy na alergiu aj krvné. Potom opakovane negatívne krvné aj kožné. Za posledný rok sa mi spirometria zmenila a z ľahkej obštrukcie na stredne ťažkú.

Otázka

V minulosti som mala výrazne pozitívne kožné testy na alergiu aj krvné. Potom opakovane negatívne krvné aj kožné. Za posledný rok sa mi spirometria zmenila a z ľahkej obštrukcie na stredne ťažkú. Mávam vodnatý výtok z nosa a dráždivý suchý kašeľ, pálenie na hrudi a sťažené dýchanie. Liečba mi teraz zaberá: Flixonase (2x), Aerius (1x), Alvesco (2x), Singulair (1x) a Ventolin v p.p. A príznaky teraz takmer ustúpili.

Rok aj pol som žiadne lieky nebrala a sa mi príznaky astmy zhoršili. Ako je možné, že sa mi opakovane už nepotvrdili alergie, ale zároveň astma sa mi zhoršila? Na imunitu užívam imunoglukán už dlhodobo aj ľanový olej a striedam s inými prírodnými produktami. Nie som zástanca liekov a tak som sa aj celý ten rok bez liečby na astmu o svoju imunitu maximálne starala. Teraz však lieky užívam pravidelne. Je možné, že sa mi to po určitom čase zlepší a lieky nebudem musieť brať?

Odpoveď

To, že sa Vám testy na alergiu negativizovali je vcelku častý jav: Vloha alergicky reagovať je síce genetický daná, ale nemusí sa celoživotne prejavovať príznakmi v nejakom cieľovom orgáne. Našťastie, alergia má u časti pacientov pri liečbe a u mladých ľudí aj spontánne tendeciu dočasne alebo aj trvale vyhasínať. Toto je zjavne váš prípad.

Zmena spirometrických výsledkov môže byť len odrazom menlivej obštrukcie (alebo inak: menlivej priechodnosti) dýchacích ciest - to je jedna zo základných čŕt astmy. Dôležité je, či je táto zmena pri liečbe nemenná (fixovaná), alebo sa pri liečbe upraví do normálu (je reverzibilná, zvratná). Píšete, že pri liečbe vám príznaky astmy vymizli, predpokladám že obdobne sa výrazne upravili alebo dokonca normalizovali aj vaše spirometrické parametre.

Vaša liečba, ktorú ste opísali, ako aj dobrá odpoveď na túto liečbu umožňujú klasifikovať vašu astmu ako perzistujúcu ľahkú formu. Preto aj vašu prognózu vidím priaznivo, ale rátajte skôr s dlhodobou (pravdepodobne viacročnou) liečbou, kde ale pri pretrvávajúcej priaznivej odpovedi na liečbu určite Váš lekár bude časom zvažovať prípadné zníženie počtu, či dávkovania liekov. To je aj odpoveď na vašu poslednú otázku ohľadne prognózy.

Lieky, ktoré máte sú v striedmom dávkovaní. Popri liečbe astmy nezabúdajte, že predpokladom dobrej liečby astmy je dobre priechodný nos - preto máte v liečbe aj flixonase.

Ako je možné, že alergia vyhasla a astma sa zhoršila? Tu akosi dávate znamienko rovná sa medzi alergiu a astmu. Treba povedať, že alergia je alergia a astma je astma. Ak má pacient s astmou aj alergickú dispozíciu (čo je pomerne častý jav), tak potom expozícia alergénom sa môže u neho stať významným, ba dokonca aj dominantným spúšťačom astmatických príznakov. Ak alergia pri liečbe/časom oslabne alebo vyhasne (tiež pomerne častý jav), tak astma ostane - ibaže v spektre spúšťačov astmy ostanú vírusy (zďaleka najvýznamejší spúšťač astmy), prašné prostredie, chemické výpary, smog, studený či príliš suchý alebo príliš vlhký vzduch, telesná námaha, acylpyrín a pod.

A ešte jedna poznámka: Pobavili ste ma tvrdením, že "nie ste zástanca liekov", ale na druhej strane imunoglukanom sa napchávate ostošesť a ešte to vydávate za "maximálnu starostlivosť o imunitu". Z môjho pohľadu imunoglukan (aj keď sa eufemicky označuje ako výživový doplnok) nie je o nič prírodnejší (alebo umelejší), ako sú lieky typu Alvesco alebo Flixoanse, ktoré užívate. Ak sa chcete starať o imunitu tak: 1. nebuďte workoholička ... Workoholizmus imunite nesvedčí... 2. doprajte svojmu telu dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a v rôznom počasí - optimálna je turistika, ale dobrú službu urobia v zime bežky, korčule, v lete bicykel, kajak a pod. Imunitu dobre podporuje aj primerané otužovanie (nemusí byť extrémne, ale malo by byť pravidelné). 3. doprajte svojmu telu dostatočný spánok podľa možnosti v pravidelnom režime.