Arytmia a prudké búšenie srdca

Už viac ako rok pociťujem búšenie srdca/arytmie, neviem to správne pomenovať. Ide o pocit, kedy mi srdce "ako keby" raz vynechalo a potom to chcelo dohnať, takže zabúši a mne telom prebehne taká "tlaková vlna".

Otázka

Už viac ako rok pociťujem búšenie srdca/arytmie, neviem to správne pomenovať. Ide o pocit, kedy mi srdce "ako keby" raz vynechalo a potom to chcelo dohnať, takže zabúši a mne telom prebehne taká "tlaková vlna". Niekedy to bolo raz za pár dní, takže som tomu nevenoval pozornosť, teraz sa to ale opakuje aj niekoľkokrát za minútu a je to dosť nepríjemné. Môj lekár ma poslal len na EKG, ale keďže bolo hotové za 10 sekúnd a počas nich tam nebolo nič, tak to pripísal stresu. Skúšal som už rôzne cvičenia a podobne, nič nepomáha, odhalil som však, že pokiaľ chcem zaspávať bez tohto "búšenia", stačí mi ľahnúť si na pravý bok - vtedy to prestane. Ak ležím na ľavom alebo na chrbte či bruchu, zhoršuje sa to. Taktiež niekedy pomáha keď kontrolovane dýcham z hlboka. S týmto spojené problémy sú aj to, že pokiaľ sa mi búšenie opakuje častejšie a silnejšie, trochu ťažšie sa mi dýcha, mám pocit, že sa nedokážem normálne nadýchnuť. Ráno takmer vždy vykašliavam hlien a i počas dňa viackrát odkašliavam v snahe prečistiť hrdlo. Mám 25 rokov, nemám veľa pohybu a som fajčiar (do 10 cigariet denne).

Odpoveď

Prvosledový dojem, ktorý som nadobudol pri čítaní vášho opisu príznakov je, že máte problém, ktorý sa zvykne označovať ako neurocirkulačná asténia, alebo neurovegetatívna dystonia. Najvýraznejším vyvolávateľom takejto dystonie býva kombinácia: mladý vek, fajčenie, nedostatok pohybu ma čerstvom vzduchu, veľa vysedávania pri počítači, TV a pod.

To, že fajčenie vám už začalo výrazne škodiť, o tom svedčí nielen súbor príznakov, ktoré ste opísali v súvislosti s činnosťou srdca, ale aj odkašliavanie a vykašliavanie hlienov. Jednoducho, vaše telo je nespokojné s vašou životosprávou a dáva vám to najavo. Preto v prvom rade skúste niekoľko zmien vo vašom živote: 1. staňte sa nefajčiarom; 2. upravte si spánkový režim 3. dožičte svojmu telu pohyb - radšej než všelijaké posilovne odporúčam zo začiatku turistické túry, ísť si poklusať v okolí. Pokiaľ toto urobíte a v priebehu troch mesiacov nezaznamenáte výrazný ústup/vymiznutie vašich príznakov, tak sa pýtajte na vyšetrenie ku kardiológovi.

Skúste dodržať moje rady. Ak máte predstavu, že môžete pokračovať vo fajčení a pasívnejšom spôsobe prístupu k vášmu telu a že úlohou medicíny je dať vám lieky, aby ste mohli pokračovať vo vašom spôsobe života, tak čas vás z tohto omylu vyvedie.