Chvenie rúk, slabosť a malátnosť

Musím jesť takmer s hodinovou presnosťou, inak mám nepríjemné stavy - chvenie rúk, slabosť, malátnosť. Niekedy je to také silné, že si musím okamžite ľahnúť.

Otázka

Je nejaký domáci test na zistenie cukrovky? Mám 24 rokov a mám také signály, ktoré ma znepokojujú, ale nechcem zas hysteričiť. Ide o to, že musím jesť takmer s hodinovou presnosťou, inak mám nepríjemné stavy - chvenie rúk, slabosť, malátnosť. Niekedy je to také silné, že si musím okamžite ľahnúť, lebo by som asi odpadla a dávam si lyžičky medu, kým to neprejde. Celkove mám oslabenú imunitu, veľmi časté zápaly močových ciest, kožné ochorenia sa na mňa len tak lepia, napriek tomu, že dodržiavam 100% hygienu (ekzém, plošné bradavice, svrab, ktorý som získala v práci). V poslednom čase mám nohy posiate modrinami a neviem prečo! Neviem, či toto môže spolu nejak súvisieť. Ešte som nebola na vyšetrení cukrovky. Robili mi testy na štítnu žľazu asi pred dvomi rokmi a tam som mala TSH nie celkom v norme, bohužiaľ si nepamätám, či zvýšený alebo znížený. Chcela by som vedieť, či je sa čoho obávať alebo vôbec.

Odpoveď

Uvedené stavy náhlej slabosti s častou potrebou príjmu potravy, najmä sacharidov nie sú príznakmi cukrovky (tá sa prejavuje smädom, nadmerným príjmom tekutín, častejším močením). Vaše ťažkosti by mohli poukazovať skôr na poklesy glykémie - hladiny cukru v krvi. Častejšie infekcie a nadmerná tvorba krvných podliatín by mohla súvisieť s poruchou krvotvorby. Preto odporúčam vyšetrenie u Vášho praktického lekára s kontrolnými odbermi krvných testov.