Bolesť vystrelujúca v bedrách a niekedy ide až ku kolenám

Mám 21 rokov a mám nasledovnú diagnózu: Chondroza IV disku L5/S1 s mediálnou protruziou, s kompresiou durálneho vaku a miernou foraminalnou stenózou vpravo.

Otázka

Mám 21 rokov a mám nasledovnú diagnózu: Chondroza IV disku L5/S1 s mediálnou protruziou, s kompresiou durálneho vaku a miernou foraminalnou stenózou vpravo. Esovitá skolióza thorakolumbálnej chrbtice. Platnička je vysunutá 4mm. Na rehabilitácii mi určili cvičiť mckenzieho - záklony v lehu na bruchu sa odsúvať (5xdenne). Poctivo to cvičím, do auta som si kúpila podložku na chrbát, prestala som sa venovať akémukoľvek športu a viac menej už nič nerobím. Ale bolesti neprechádzajú. Som u toho dosť zničená. Bolesť mi striedavo vystreľuje v bedrách a niekedy ide až ku kolenám. Nebaví ma brat lieky na bolesť - lebo už sa s tým vláčim 5 mesiacov. Obmedzuje ma to v chôdzi. Chcem Vás poprosiť o radu, čo by som ešte mohla vyskúšať alebo ako by som mala postupovať. Som z toho zäfalá a operáciu by som ozaj nechcela podstúpiť.

Odpoveď

Podľa popisu ide u Vás v úrovni driekovej chrbtice o degeneratívne zmeny (ako dôsledok fyzickej záťaže, ale aj stresov, nesprávnej polohy, nadhmotnosti), napriek Vášmu nízkemu veku. Platnička v úrovni prechodu driekovej chrbtice do kostrče je vysunutá a čiastočne zasahuje do oblasti, kde prechádza nervový koreň, to je zdrojom bolestí. Liečba patrí do odbornosti neurológa. V akútnom štádiu je potrebné tlmenie bolestí liekmi. Následne sa k liečbe pridá fyzioterapia, procedúry, cvičenia. Treba sa vyhýbať nadmernej záťaži, dvýhaniu bremena, vlhkému teplu, prechladeniu. Vhodné je riadiť sa zásadami „školy chrbta“. Denné cvičenie je rozhodujúce. Môžte vysúšať SM cvičenie, ale na začiatku je potrebné odborné vedenie certifikovaným cvičiteľom. Krajným, riešením je neurochirurgická operácia, ale až po vyčerpaní všetkých možností konzervatívnej liečby.