Dlhodobé vypadávanie vlasov

Dlhodobo mi vypadávajú vlasy (asi 2roky). Už som sa pokúšala ich častejšie strihať, ale stále je po čase výsledok ten, že vlasy sú suché, jemné, bez lesku a končeky stenčené.

Otázka

Dlhodobo mi vypadávajú vlasy (asi 2roky). Už som sa pokúšala ich častejšie strihať, ale stále je po čase výsledok ten, že vlasy sú suché, jemné, bez lesku a končeky stenčené. Prešla som kožným, gynekologickým vyšetrením a vyšetrením štítnej žľazy. Všetky výsledky sú v norme. Vlasy si farbím už dlhodobo, užívam farby bez amoniaku (čiernu). Denne mi vypadne viac ako 100 vlasom, hlavne pri umývaní, keď sú mokré. Počas dňa si bežne prejdem po vlasoch, vtedy mi vypadne 2-4 vlasy, ale ak by som ich rozčesala, tak je celý hrebeň vlasov.

Už som z toho zúfalá, lebo každý mi hovorí, že mi vlasy poriedli. V poslednom čase, neviem či si to už namýšľam, ale mám pocit, že ma pokožka hlavy páli ako keby bola opálená - ale stále na inom mieste. Užívala som lieky na vypadávanie vlasom - Revitanol, BonaHair, teraz užívam zinok, biotin, panthenol, niekedy železo a magnezium.

Odpoveď

Ak Vám vlasy dlhodobo vypadávajú už niekoľko rokov, môže to byť vyvolané hormonálnymi zmenami (užívanie antikoncepcie, tehotenstvo, pôrod, menopauza), na ktoré reagujú Vaše vlasové folikuly. Častou príčinou je aj „androgénová alopécia“ - geneticky podmienené, hormonálne vyvolané nadmerné vypadávanie (50 - 150 vlasov po umytí) najmä z oblasti temena, kútov a ofiny. Tento typ vypadávania vlasov je pomalý, vlasové folikuly sa postupne zmenšujú a produkujú čoraz kratší a tenší vlas. Váš dermatológ alebo gynekológ Vám môže vykonať hormonálnu analýzu. V prípade, že Vám potvrdia androgénovú alopéciu, nie je to žiadna tragédia. Ak začnete včas, správnou liečbou môžete vypadávanie vlasov spomaliť, zastaviť a o niekoľko rokov oddialiť.