Nejasný nález krvi v moči

Chcela by som sa opýtať, čo to znamená, keď pri vyšetrení moču chemicky u odbornýh lekárov, ku ktorým chodím (za posledný rok asi 4-krát) mám vždy vo výsledku "stopy krvi".

Otázka

Chcela by som sa opýtať, čo to znamená, keď pri vyšetrení moču chemicky u odborných lekárov, ku ktorým chodím (za posledný rok asi 4-krát) mám vždy vo výsledku "stopy krvi". Urológ mi robil cystoskopiu a nič nenašiel. Nik to už viac nerieši,ale vždy mám v moči stopy krvi podľa výsledkov moču chemicky. V čom by mohol byť problém?

Odpoveď

Vyšetrenie moču papierikom nie je úplne presné, pozitívna reakcia na bielkoviny sa môže prejaviť aj u zdravého človeka nielen pri zápale ale aj zvýšenej priepustnosti ľadvín, pri nejakej metabolickej disproporcii, dehydratácii a nedostatočnom pití. Nie je mi jasné prečo hovoríte o krvi a nie o bielkovine v moči, lebo prítomnosť krvi v moči je viditeľná na sfarbení. Ale malá prítomnosť krvi v moči nemusí byť spôsobená hneď nejaký závažným ochorením ľadvín ale tiež po namáhavom cvičení a dehydratácii, pri hemolytickej anémii, obličkových kameňoch a pod. Keďže urológ nič nezistil, nemusíte sa hneď obávať a skúste sa zamyslieť nad nejakou inou príčinou napr. či nechodíte vyčerpávajúco cvičiť a pri tom málo pijete a hydratujete organizmus, alebo veľa pijete a málo solíte, nejete bielkoviny a mäso a málo uhrádzate príjem minerálov a pod.

Nedržíte nejakú diétu a pod.? máte nejaké metabolické, alebo iné ochorenia, alebo neberiete nejaké lieky? Možno by viac ukázalo podrobné biochemické vyšetrenie moču a vyšetrenie zo sedimentu a mikroskopické vyšetrenie bunkových elementov, bielkovinových agregátov a pod. Existujú aj bezpríznakové formy ľadvinových ochorení pri ktorých býva ako jediný príznak ochorenia práve nejaký pozitívny nález v moči. Mala by ste navštíviť aj nefrológa, aby sa k tomu vyjadril a príp. urobil nejaké vyšetrenia. No netreba nasilu hľadať nejaké vážne ochorenie, pretože ak je celý ľadvinovo-močový systém funkčný a bez problémov tak môže ísť o niečo bežné napr. ako som vyššie spomenul tie diéty, tekutiny a námahu, lieky a pod.