Nepravidelná stolica

Chcela by som sa spýtať mávam velmi nepravidelnú stolicu, poslednú dobu ma pobolieva žalúdok sú to také menštruačné krče.

Otázka

Chcela by som sa spýtať mávam velmi nepravidelnú stolicu, poslednú dobu ma pobolieva žalúdok sú to také menštruačné krče, a posledné dni sa mi objavila krv v stolici. Mám 21 rokov a chcela by som poradiť čo to môže znamenať. poslednú dobu som bola vo velmi stresovom období tak neviem či aj tento faktor na to môže mať vplyv.

Odpoveď

Pobolievanie žalúdka a kŕče môžu byť zo stresov (z neurózy), ale krv v stolici nie. Najskôr ide o hemoroidálne krvácanie, alebo máte počiatočné príznaky „dráždivého čreva“ a krv môže byť príznakom zápalu v čreve. Pre nápravu musíte akýmkoľvek spôsobom kompenzovať stres (relaxácia, pohyb, vychádzky, výlety, šport, dostatok spánku) a nasadiť si diétu bez dráždivých a ťažkých mastných jedál a pravidelný, ale striedmy stravovací režim. Ak by napriek tomu potiaže pretrvávali či nebodaj sa stupňovali, navštívte ihneď lekára, aby vylúčil či odhalil prípadné iné menej časté možné diagnózy. Vypracujte si zdravší životosprávny režim a dodržiavajte ho aj potom.