Neliečená chronická hnačka

Ja mám už asi rok problémy s hnačkou, snažila som sa to riešiť, ale moja doktorka mi dala len smectu.

Otázka

Ja mám už asi rok problémy s hnačkou, snažila som sa to riešiť, ale moja doktorka mi dala len smectu, hoci som jej povedala, že to trvá vážne až mesiace a odbila ma. Najem sa - hnačka, nenajem sa - hnačka, ráno vstávam - hnačka, večer idem spať - hnačka. Už si neviem rady, neviete mi, prosím, pomôcť, čím to môže byť? Môže to byť aj tým, že sa mi objavili hemoroidy? Či to s tým vôbec nesúvisí?

Odpoveď

Chronická hnačka súvisí s hemoroidami v tom zmysle, že neustále dráždenie konečníka a zápal spôsobený hnačkou, vyvolajú neskôr aj tvorbu hemoroidov (zápal žíl v konečníku). Je to teda následok aj nedostatočnej liečby riedkej stolice. Je smutné, keď lekár podceňuje stav pacienta aj keď nejde hneď o závažný stav. No chronicky pretrvávajúce neliečené problémy v čreve, aké máte vy, vedú vždy k zhoršeniu a neskôr k rozvoju príznakov „syndrómu dráždivého čreva“ a prípade až k vzniku ulceróznej kolitídy či Crohnovej choroby a pod. Významné je aj zhoršenie vstrebávania živín a využitia potravy a strata ionov pri hnačkách. Základom liečby je úprava stravy a stravovacích návykov, životosprávneho režimu a až potom lieky. Teraz v tomto štádiu zápalom rozdráždeného čreva vám spôsobujú ťažkosti aj inak neškodné potraviny.

V prvom rade teda musíte ukľudniť tráviaci trakt a zapálené črevo. Je vhodné začať aspoň jednodňovýn odľahčením tráviaceho traktu, pri ktorom len popíjate vlažný, dlhšie odstáty (10min.) čierny čaj (sťahujúce účinky) spolu s jednou dávkou čaju Tormentan (z lekárne) do 5 dcl vody (bez cukru), zapíjate ním len diétne sucháre, polosuché biele obyčajné rožky, prípadne úplne do mäkka uvarenú ryžu spolu s mrkvičkou v jemne solenej vode a ako dezert kúsok banánu. Používajte čierny čaj radšej sypaný a nie v nálevových sáčkoch (ruský, čínsky, indický, arabský) a bez iných príchutí a prídavkov (bergamot a pod.). Čierny čaj môžete miešať s inými črevnými bylinami v rôznom pomere (tormentan, repík, šalvia, brusnica, čučoriedka, harmanček, roibos, mäta a i.). Nepite čaje z marketov typu „dobrá nálada“ a pod. Čajoviny si miešajte sama a zo sypaných liečivých čajov z lekárne. Potravu jedzte radšej častejšie v malých sústach viackrát denne a nie naraz veľa ani celkovo veľa. Na noc len čaj Tormentan s harmančekom, repíkom a pod. aby ste spala a diétny suchárik. Toto je základ ukľudňujúcej diéty a ten budete používať aj ďalej, len budete pridávať opatrne aj iné potraviny, ale vždy v nejakom šetriacom a nedráždivom dietnom základe (do mäkka uvarené nemastené cestoviny, nemastené varené zemiaky, varená ryža s mrkvou a pod). Na druhý deň pokračujete v základnej ukľudňujúcej diéte a podľa výsledku opatrne pridajte k banánu detské piškóty ( najlepšie z lekárne), do ryže si pridajte trochu uvareného chudého mäska, alebo ju robte bez soli a vtedy si pridajte ovocie z kompótu (ako ryžový nákyp). Ďalšie dni môžete pridať varené zemiačiky, varené vajce na tvrdo či mäkko (žiadne mastné praženice na cibuli), Jedzte varené, dusené a v šťave pečené (nie na masti) či len zapečené (gratinované) jedlá. Jedzte do mäkka dusené zeleninové jedlá, polievočky s detskou krupičkou, zeleninové prívarky bez masti, smotany, všetko v kašovitej forme a málo. Ovocie a ovocné šťavy jedzte len v malých dávkach po jedle a prípadne rozmixované. Z ovocia môžete hlavne banány, dozreté mango, hurmi kaki, mäkkšie jabĺčka v počiatku nastrúhané či rozmixované na detskú výživu s mrkvičkou, ale aj iné, len nie hneď ostrokyslé šťavy z citrusov a grepov a nikdy nie nalačno a vždy ich zmiešajte s menej kyslou šťavou z mrkvy či cvikly. Spočiatku si všetko ovocie a zeleninu obsahujúce hrubozrnnú vlákninu mixujte a jedzte ako výživu (s piškotami, a chudým mäkkým tvarohom), pretože hrubozrná vláknina, ktorá je inak zdravá vám mechanicky dráždi črevo, ktoré chceme ukľudniť. Celozrné pečivo a chleby so semenami teraz vynechajte, po zlepšení môžete sem tam niečo z celozrnnej múky. Jedzte prvé dni biele pečivo, vianočku a pod. Vylúčte z potravy na čas všetky rafinované potraviny, farbené, konzervované chemikáliami, spracované potraviny, ostré, príliš kyslé pikantné, mastné, dráždivé, smažené na olejoch mastiach a margarínoch, majonézy a majonézové šaláty, žiadne chipsy, kokakoly, energy drinky, nekvalitné čokolády a sladkosti. Jedzte vždy malé dávky jedla, jedzte veľmi pravidelne, pomaly, nikdy nie na noc a v noci. Pri pocitoch hladu, počas jedla aj medzi jedlami stále čierny čaj kombinovaný s tormentanom či inými sypanými črevnými čajmi (brusnica, čučoriedka z lekárne), stále pripravený diétny suchár, piškoty, suchý rožok, varené vajce, diétny nízkotučný tvaroh, varené zemiačky, detskú krupičnú kašu a pod. Pozor na príliš horúce a príliš studené jedlá. Jedlá si robte doma, dopredu a zabaľte do krabičiek aby ste mala dietnu teplú stravu po ruke aj v práci. Pozor, teraz žiadne experimenty s drahými, zaručene zdravými olejami a umelými tukmi. Na začiatku nijaké tuky, masti a oleje a postupne ďalšie dni len trochu „pravého“ masla na omastenie príliš suchých jedál. Rafinované tuky a oleje sú proste až do zlepšenia nežiadúce vo väčších množstvách nech by boli akokoľvek zdravé. Neskôr po zlepšení len minimálne občas pridať do vareného jedla. Váš cieľ je teda najprv „zastavujúca“ protizápalová a šetriaca dieta v počiatku a po zlepšení sa opatrne pridáva aj pestrejšia strava kvôli všestrannej výžive, ale vždy na liečivom zastavujúcom, protizípalovom a šetriacom základe. Je vám dúfam jasné, že všetky spracované potraviny v obchode obsahujú nejaké aditíva a preto si väčšinu stravy budete musieť pripravovať určitý čas doma z prirodzených, ešte nespracovaných základných substrátov (múka, zemiaky, ryža, zelenina, ovocie, diétne cestoviny, varené chudé mäsko, vajíčka, orechy, med apod.).

Neviem či je vaša lekárka gastroenterologička, ak nie choďte k tomuto špecialistovi. Ak by zlyhali diétne aj liečebné prístupy, existuje už aj „biologická liečba“ špeciálnymi infúziami, ktorá je veľmi účinná no je veľmi drahá a poisťovňa ju preplatí len vybraným pacientom v závažných prípadoch. Preto si odkladajte chorobopisy, záznamy a údaje o postupe vašej liečby a vývine vašich problémov, aby ste ich mohli v prípade potreby použiť. U lekárov si sťažujte opakovane a svoj stav nezľahčujte, ale naopak popíšte všetky problémy. Hlavne uveďte, že smekta vôbec nepomáha a nestačí na váš stav. Poznám čerstvý prípad, keď lekári ani po vyšetrení ultrazvukom nezistili pacientke s problémami nič na čreve a až pri veľkých bolestiach, nafúknutí brucha a upadaní do bezvedomia ju operovali a po otvorení brušnej dutiny zistili už tri črevné perforácie. No nie je to váš prípad, ale ak pacient skromne uvádza svoje problémy a nechá sa odbyť, môžu nastať aj takéto nebezpečné situácie, lebo lekár neposúdi daný stav adekvátne. Vy už so smektou nevystačíte a preto sa vy sama, alebo s niekym blízkym (rodičia, partner) trochu pustite do lekárov a prinúťte ich k odbornejším vyšetreniam a liečbe, ale nie len liekmi, ale aj celkovým prístupom a diétou. Budú vám musieť venovať čas a vy budete musieť venovať čas liečbe. Nemusíte ísť hneď na recto-gastro-či kolonoskopiu. Treba pristúpiť v prvom rade poctivo k horeuvedenej režimovej a diétnej a životosprávnej terapii a vyskúšať niektoré účinnejšie lieky a vykonať niektoré testy na potvrdenie či vylúčenie viacerých možných diagnóz. Uvedené problémy majú často aj psychosomatický pôvod a preto sa treba okrem diétnych úprav zamerať aj na psychohygienu a zníženie stresu a neurotizujúcich vplyvov a ak to inak nejde, tak sa dať vypísať na určitú dobu a v závažnejšom prípade absolvovať aj nejaké liečenie. Na hemoroidy si dávajte po stolici a po umytí rekta masť Faktu (bežne predajná v lekárni) a na noc Detralex čípok. Ak by sa vám situácia zlepšila natoľko, že hnačky prestanú a prešli by do zápchy, môžete postupne začať normálne jesť vláknitejšiu stravu a bežné zdravé a prirodzené potraviny vo väčšom rozsahu. Sledujte pri tom ich účinky na vaše problémy a podľa toho konzumujte, alebo obmedzujte. Často je jedna z príčin podobných problémov ako sú vaše aj bakteriálne disproporcie v čreve a prílišné pomnoženie niektorých či absencia iných potrebných druhov baktérií. Zvlášť sa to deje po antibiotickej liečbe, alebo pri dlhodobej nesprávnej výžive rizikovými neprirodzenými spracovanými potravinami s aditívami. Tu pomôže niekedy okrem diety a postupného zaraďovania kvasných produktov do výživy aj krátkodobá terapia živočíšnym uhlím, črevnými dezinficiens (endiaron, endiex), alebo až po príslušných vyšetreniach cielená aplikácia antibiotík či antimykotík na konkrétny premnožený druh baktérie či črevného patogéna. To však vyžaduje veľmi odborný prístup skúseného odborníka, pretože bezhlavá aplikácia ATB či ATM môže zhoršiť situáciu. Vyšetrenie na citlivosť na lepok by bolo u vás tiež na mieste, aj keď to hneď neznamená že máte celiakiu. Možno ste len citlivá na farbivá, aditíva a cudzorodé látky v pečive, sladkých výrobkoch a potrave vôbec. Proste musíte urobiť v doterajšom stravovaní radikálnu zmenu a to ihneď smerom k prirodzenej, domácej, nedráždivej a sliznicu sťahujúcej strave a horeuvedenej diéte. Ostatné sa ukáže potom. Správny pohybový, relaxačný a spánkový režim a odbúranie stresových podnetov môže výrazne podporiť liečbu a zlepšenie vášho stavu.