Nejasné problémy s dráždivým črevom

Asi od januára tohto roka má trápia črevné problémy. Prelievanie čriev, škvrkanie v bruchu, nafukovanie, nadmerná plynatosť, častý odchod plynov.

Otázka

Mám 22 rokov. Som študent medicíny. Asi od januára tohto roka má trápia črevné problémy. Prelievanie čriev, škvrkanie v bruchu, nafukovanie, nadmerná plynatosť, častý odchod plynov. V prvých mesiacoch som mal aj výtok z konečníka, nezápachujúci, taká žltkastá tekutina. Navštevujem gastroenterologickú ambulanciu, prvýkrát som tam išiel so svojím problémom v auguste tohto roka. Absolvoval som gastroskopické vyšetrenie, rektoskopiu, vyšetrenie stolice. Nič sa však nezistilo. Užíval som pravidelne Pancreolan Forte (3x /deň po jedle) + meteospasmyl- bez účinku. Teraz užívam Orenzym 3x/deň jedna tableta po jedle. Cítim len veľmi malé zlepšenie. Obraciam sa preto na Vás s prosbou o radu, pretože ma môj problém veľmi trápi. Nafukuje ma po skoro po každom jedle. Je to veľmi nepríjemné, pretože ma plynatosť veľmi obmedzuje, neviem si s tým dať rady. Stolicu mám v poslednom čase (asi mesiac) úplne riedku, hnačkovitú, kašovitú. Stolicu mávam 1x do dňa (ráno) ale niekedy aj cez deň. Ďalším mojím problémom je nutkanie na stolicu počas dňa, avšak po príchode na WC nemám stolicu.

Odpoveď

Na úvod len toľko, že sa vôbec neobávajte akejkoľvek súvislosti s nádorovým ochorením, váš vek aj popis anamnézy sú dostatočné na vylúčenie tejto diagnózy. Ako študent medicíny ste teraz konfrontovaný s vlastným zdravotným problémom a so situáciou nejasnej diagnózy od kolegov. Musíte trpezlivo a postupne diferencovať a vylučovať, o čo by mohlo ísť. Sám však vidíte, že vykonanie gastroskopického, rektoskopického vyšetrenia bolo prehnané, predčasné a ani vyšetrenie stolice nič neukázalo.

Na druhej strane je to dobré, lebo viete, že nemáte žiadnu vážnu diagnózu. No úpornosť a pretrvávanie takéhoto problému je nepríjemné a vyvoláva dojem záhadného ochorenia. Nie je tomu tak. Dlhodobé črevné disproporcie a prechodné či trvalé príznaky „dráždivého čreva“ sú dnes u mladých ľudí úplne bežné a príčinou je kombinácia stresu, nesprávnej (neprirodzenej) výživy a životosprávy a aplikácie neopodstatnených liekov a lekárenských produktov, bakteriálna disbalancia črevnej flóry a nie nejaké vážne interné ochorenie. Ako lekár v takýchto, život neohrozujúcich zdravotných epizódach ako je tá vaša máte možnosť a čas vyskúšať najprv konzervatívny prístup k liečbe. Prvú chybu ste urobil, že ste čakal do augusta a neriešil situáciu a došlo k dlhodobému neliečenému dráždeniu črevného traktu. Nenapísal ste mi nijaké anamnestické údaje, ktoré predchádzali začiatku problémom v januári. Možno ste bral antibiotiká, možno ste mal skúškové stresy, mizernú výživu, alebo nejakú črevnú chrípku, alebo všetko dohromady, skrátka niečo ten váš stav spustilo a ťažko je mi radiť, keď nepoznám napravdepodbnejšie okruhy vyvolávajúcich príčin. Nevadí. Napíšete mi to v ďalšej otázke.

Dovtedy je potrebné ukľudniť črevný trakt a všímať si potraviny a iné súvislosti ktoré problém zhoršujú. Zaveďte si anamnestický denníček na krátky čas a zapisujte si významné pozorovania. Nasaďte si šetriacu diétu na týždeň a vylúčte z potravy všetko dráždivé. Kúpte si živočíšne uhlie a črevné dezinficiens Endiex (endiaron, endiform) a zoberte denne 4-6 tabliet uhlia a 2x denne endiex (3dni až 1týždeň nie viac). Pomôže to ak je tam len nejaká bežná bakteriálna disproporcia a premnožené kvasinky či iné bežné bakteriálne kmene. Tieto prípravky nie sú t lieky s bočnými účinkami, len prejdú črevom a nevstrebávajú sa. Jedzte veľmi pestrú, ale nedráždivú stravu, jedzte pravidelne, veľmi malé dávky nedráždivého ľahkostráviteľného jedla, jezdte veľmi málo mastné jedlá, smažené a vôbec málo tukov, olejov a masti, ďalej prebytok sladkostí a cukru. Ak ste obézny, schudnite. Nemiešajte na raz veľa jedál a chutí. Občas keď ste v pohode si zaraďte odľačujúci stravovací deň (nie hladovku, ale menej jedla) s ruským čajom a suchým pečivom a max. nejaký ľahký zeleninový prívarok bez smotany a zápražky. Jedzte varené jedlá, prívarky. Ovocie a zeleninu si nastrúhajte alebo rozmixujte aby vás nedráždila hrubá vláknina a príliš kyslé ovocie a ťažšie stráviteľné zeleniny nejedzte len tak na lačno, ale zmiešané s nejakou neutrálnou prílohou (varená ryža, zemiaky, cestoviny a obilniny, banány). Pite čaje s vyšším obsahom trieslovín čiže viac vylúhované (čierny ruský čaj, bylinné čaje napr. urologický, žlčníkový, púpavu, brusnicu, čučoriedku) a striedajte a kombinujte ich, kúpte si v lekárni špeciálny čaj na tieto vaše problémy „Tormentan“. Nejedzte na noc a v noci (len čajoviny a sucháre). Jedzte až keď pocítite vyprázdnenosť v žalúdku a bruchu a pocity hladu. Medzitým pite čaje s vyšším obsahom trieslovín (majú sťahujúce a ukľudňujúce účinky na zapálenú črevnú sliznicu).

Zaveďte si popri štúdiu psychohygienické prestávky a relaxačné chvíľky, cvičenie a vychádzky a športy v prírode. Skúšková či iná neurotizácia spolu so zlou výživou a životosprávou je najčastejším spúšťačom príznakov dráždivého čreva, ktoré pravdepodobne máte. Komplikované liekové terapie len zhoršujú tieto vaše problémy. Dlhodobá režimová a výživová konzervatívna terapia tu býva úspešnejšia. Štúdium medicíny je časovo aj zdravotne náročné a zničujúce a nebude ľahké dodržať pri ňom niektoré doporučenia, no iné východisko nie je. Prestaňte pojedať pravidelne pankreolan aj orenzym (iba občas, keď vám netrávi nejaké ťažké jedlo a skúste ako alternatívu neškodné, ale účinné bylinné kvapky Cynarofit na trávenie). Snažte sa navodiť si postupne správnu črevnú flóru, ale nie len pojedaním mastných a farbených jogurtov, ale občasným pridaním kvasených domácich, nekonzervovaných zeleninových, ovocných a mliečnych výrobkov do jedla alebo za jedlom, ale v malom množstve a nie na lačno.

Ak by všetky tieto doporučenia zlyhali a išlo by o nejakú úpornú kvasinkovú či inú bakteriálnu disproporciu v čreve, ktorá by sa potvrdila aj kultiváciou, je potrebné vybrať cielene antibiotiká či antimykotiká na konkrétny zistený premnožený bakteriálny kmeň. Branie ATB ATM naslepo môže len zhoršiť celú situáciu. Potom si aplikujte nejaký lekárenský preparát obsahujúci zmes črevných baktérií. No aj pri tom treba pokračovať v zásadách konzervatívnej liečby a nedráždivej diéty až do zlepšenia. Vylúčte všetko čo vám spôsobí akútne zhoršemnie stavu. A zaraďte všetko čo vám stav zlepšuje. Ste budúci lekár a tak si podľa mňa rýchlo poradíte aj sám, len sa tým musíte trochu detailnejšie zaoberať. Možno z vás raz bude na základe aj tejto vlastnej skúsenosti dobrý gastroenterológ. Samozrejme, že sú vo vašom prípade aj iné vysvetlenia a možnosti menej bežných diagnóz, ale na to sa postupne príde vylučovacou metódou, ak by tomu tak bolo. Možno by bolo dobré ak by ste napísal ešte raz a uviedol viac anamnestických údajov a kritických zdravotných epizód a vašich životosprávnych zvykov a stresujúcich vplyvov z obdobia pred januárom, čiže približne za celý predošlý rok 2012.