Uzlina - správny postup lekárky

Pre pár týždňami som si nahmatala malý utvar nad pravou kľúčnou kosťou. Útvar nie je nijak fixovaný k okoliu a má veľkosť cca 1 cm.

Otázka

Pre pár týždňami som si nahmatala malý utvar nad pravou kľúčnou kosťou. Útvar nie je nijak fixovaný k okoliu a má veľkosť cca 1 cm. Hneď na druhý deň som sa objednala k lekárke, ktorá mi urobila krvný obraz a poslala ma na USG. Čo sa týka KO, tak som mala CRP zvýšený, aj hematokrit. Na USG sa nič nenašlo, uzliny nezväčšené. Lekárky som sa pýtala, či tá "uzlina alebo útvar" nemôžu mať niečo spoločné s tým, že už takmer 7 rokov užívam antikoncepciu...ale asi to nebolo doležité, kedže mi žiadne pečeňové testy nerobila a na žiadne iné vyšetrenia ma neodoslala a odporučila mi, aby som si ten "útvar" sledovala. Tak teraz neviem, či mám zmeniť lekárku alebo každý deň len sledovať daný problém.

Odpoveď

Vaša lekárka vás vyšetrila veľmi promptne a dala vám urobiť širší rozsah vyšetrení, než by to urobili mnohí iní lekári, vzhľadom na to, že samotný nález nie je nijak významný. Nemusíte sa preto príliš obávať a už vôbec nie hneď nejakej súvislosti s nádorovým ochorením. Preto lekárku nemeňte, lebo postupuje správne a vysoko odborne a až prehnane skoro preverovala aj iné možnosti diagnózy v súvislosti s vašou uzlinou. Skôr sa obávajte dlhodobého brania antikoncepcie, lebo je to síce pohodlné, ale neprirodzené a u mnohých žien to má veľa negatívnych bočných účinkov a často aj oneskorených zdravotných následkov. Je to proste vždy určité zdravotné riziko ako mnoho iných vecí, ktoré síce robia všetci, ale poškodia len určitej časti. Ak veríte tým všetkým, ktorí na tom zarábajú, že je to neškodné, tak robíte chybu. Indikácia hormonálnej liečby a antikoncepcie má byť veľmi opatrná a individuálne zdôvodnená skúseným špecialistom a nie všeobecne a paušálne doporučovaná kedykoľvek a kýmkoľvek.

Uzlinu, máte sledovať preto, lebo sa v nezávažných prípadoch môže sama zmenšiť, alebo môže pretrvávať, ši zväčšiť sa, alebo sa môžu pridružiť iné zdravotné súvisiace epizódy a diagnostické objasnenia zväčšenej uzliny (nejaká infekcia a pod.). Sledujte ju len zbežne (zmenu veľkosti, bolestivosť a pod.), čiže si ju raz dvakrát týždenne skontrolujte pohmatom. V prípade akýchkoľvek výrazných zmien či pridruženia iných zdravotných príznakov informujte lekárku. V prípade zlepšenia taktiež choďte na kontrolné vyšetrenie, aby mala lekárka záznam a spätnú väzbu o riešení vášho zdrav. problému. Dlhodobému pretrvávanie zväčšených uzlín je potrebné vždy venovať zvýšenú pozornosť, ale nie kvôli rakovine, ale kvôli tomu, že signalizujú včas nedoliečené infekcie, parazitárne ochorenia, chronické zápalové ochorenia, rizikové toxikózy, liekové expozície, imunitnú nedostatočnosť atď. Pozorujte teda nielen uzlinu, ale aj okolnosti za akých sa bude meniť a konzultujte ich s lekárkou. Zlepšite si životosprávu a výživu a tým posilníte imunitu a možno sa uzlina stiahne. No možno bude treba preliečiť nejakú infekciu a možno sa ukáže aj súvislosť s antikoncepciou, ktorú bude treba na čas vysadiť, alebo vynechať, či bude treba urobiť aj nejaké iné vyšetrenia. Čas ukáže, len to netreba zanedbať. Teraz nejde o nič vážne a preto nemusíte mať zbytočne prehnané obavy. Uzliny u všetkých ľudí bežne reagujú zväčšením na rad vyššie popísaných faktorov. Dôležité je venovať sa chronicky a trvalo zväčšeným uzlinám a príčinam ich perzistencie.